ĐAPO: Županija treba rješiti pitanje odlaganja otpada u Mostaru

0

Ministrica okoliša i turizma Federacije BiH Edita Đapo govorila je danas za N1 o problemu neodlaganja otpada u Mostaru i apelima Mostaraca da se prestane odlagati otrovan otpad i izmjesti deponija.

“Mostaru prijeti epidemiološka katastrofa ukoliko se ne krene s odlaganjem otpada. Ova deponija Uborak je stara, a kasnije je otvorena ova nova. Šest milijuna eura je uloženo u tu deponiju. Direktor je rekao da još godinu dana mogu tu odlagati i da onda treba doći do proširivanja deponije i nove okolišne dozvole. Potrebna je i javna rasprava i ukoliko bi se građani bunili ne mogu dobiti tu dozvolu”, kazala je federalna ministrica Edita Đapo.

Prema dozvoli Federalnog ministarstva okoliša i turizma na Uborak je dozvoljeno odlaganje samo komunalni otpad no građani se žale da se tu izlaže i medicinski te animalni otpad, tvrde da na deponiji ima i piralena.

“Dolje je bila inspekcija i oni su dali određene nalaze da treba popraviti neke stvari. Oni mogu platiti kaznu i napraviti mjerenja i vidjeti što je. Svu ovu reakciju je izazvalo to da mulj s pročišćivača ima piralena i da se vozi na Uborak. On se ne smije voziti na Uborak i nije se vozio nego neki pjesak iz tog pročišćivača. Piralen postoji u dozvoljenim mjerama da se odlaže na zemlju”, naglašava Đapo i dodaje kako inspekcija treba kazniti odgovorne za sav otpad koji se dovozi na Uborak a nije komunalni:

“Treba kazniti direktora javne deponije zašto je to dozvolio. Pokazat će istraga i treba ga kazniti. Ako ima medicinskog otpada zatvorit ću deponiju. Nije meni problem poništiti dozvolu sutra, ali što da radi grad Mostar onda?”

“Ukoliko bi dobili od inspekcije nalog da se odlaže animalni otpad koji šteti ljudima mi bi im je oduzeli ali mi nismo dobili takav izvještaj inspekcije”, dodaje Đapo.

Federalna ministrica Đapo kaže kako će kada svi materijali budu spremni predložiti ovaj problem kao točku dnevnog reda na sjednici Vlade FBiH. No, svaka županija, naglašava, nalazi lokaciju za svoju deponiju i ima svoj plan za upravljanje otpadom.

“Nije uredu živjeti pored deponije, ali zašto su vlasti grada Mostara upravo tu lokaciju našli. Federalna vlada nema ništa protiv da oni nađu drugu lokaciju. Ja ću upoznati Vladu, ali Županija je ta koja treba riješiti situaciju u Mostaru. Davno smo mi izašli iz tog centralističkog sustava.”

“Ako neće slati tu na Uborak neka nađu novu lokaciju gdje će slati smeće”, dodaje Đapo.

Resorna federalna ministrica od gradske vlasti u Mostaru traži da se zapita što im je pametnije:

“Je li im bolje 12 milijuna ulagati u neku novu deponiju ili unaprijediti ovu to je pitanje za njih ne za nas, mi to možemo podržati. Kredit su uzeli građani Mostara, ali ako ga oni ne budu vraćali, vraća Federacija – mi smo njihov jamac.”

Mostarskoj deponiji Uborak okolišna dozvola traje do rujna no aplicirali su i za novu.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara