ČOVIĆ: U sljedećih sedam dana imat ćemo novo Vijeće ministara; Izborni zakon mora se izmijeniti do kraja godine

Vrijeme:2 min, 9 sec
Predsjednik HDZ-a BiH I HNS-a BiH Dragan Čović kazao je za Avaz TV da bi BiH novu izvršnu vlast trebala dobiti u sljedećih sedam dana te da se u ovoj godini mora izmijeniti Izborni zakon BiH.

Prema njegovim riječima, uvjetovanja više nema i sve je dogovoreno između lidera koji će činiti buduću okosnicu državne vlasti.

– Što se tiče Vijeća ministara, uvjeta više ne može biti. Mi smo sve ono što je trebalo napraviti između sebe dogovorili. Ovih dana smo, jučer i prekjučer, razmijenili informacije i čini mi se da smo blizu dogovora, ali to se meni nekoliko puta činilo, pa da ne bude opet da ne vidimo dobro aktualnu situaciju – kazao je Čović.

On je istaknuo da nema nijedne prepreke da “vrlo brzo imamo jedan sažetak plana rada budućeg predsjedatelja Vijeća ministara”, na osnovu kojeg će Predsjedništvo BiH donijeti odluku o imenovanju mandatara.

– Ako to bude tako, a nekoga sam još čuo da je to kazao, mogli bismo u sljedećih sedam-osam dana imati uspostavu novog režima u Vijeću ministara. Što se tiče nižih razina vlasti, s partnerima se moramo dogovoriti što želimo, kao što smo se ovdje dogovorili, pa smo pisali izjave kako želimo raditi, isto se moramo dogovoriti i za federalnu razinu. Znači, ako smo partneri mi i SDA, onda moramo ozbiljno sjesti i vidjeti što ćemo raditi u sljedeće četiri godine, da nam ne propadnu projekti. Mi smo već otpočeli razgovore sa SDA prije dva dana, razgovarali smo tri-četiri sata – kazao je Čović.

Naglasio je da nema uvjetovanja s bilo koje strane te da se u ovoj godini mora izmijeniti Izborni zakon BiH.

– Izborni zakon mora biti donesen u ovoj godini kako bi naredne godine imali izbore u Mostaru, a i da ne idemo više u izborne cikluse bez članaka zakona koje je Ustavni sud stavio van snage. Tu mislimo, vrlo direktno, na Dom naroda i Predsjedništvo BiH – naglasio je Čović.

Formiranje vlasti u BiH i izmjene Izbornog zakona, prema riječima Čovića, bile su i teme njegovog današnjeg susreta u funkciji dopredsjedatelja Doma naroda PSBiH s predsjednikom OSCE-a i šefom slovačke diplomacije Miroslavom Lajčakom.

– Kako je gospodin Lajčak dugo vremena bio zajedno s nama, razgovarali smo i kao prijatelji o mnogo tema, od toga kako uspostaviti ritam da vlast zaživi u Bosni i Hercegovini, na razini države i entiteta, kako riješiti probleme koji se danas postavljaju ispred nas, pošto on ozbiljno razumije prilike u Bosni i Hercegovini. Zajednički naš stav je da vlast odmah moramo uspostaviti. Pričali smo i o izmjenama Izbornog zakona – rekao je Čović.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori