Buza: Dokumenti o akciji i ulozi optuženog

Vrijeme:1 min, 31 sec

Odbrana Envera Buze uložila je materijalne dokaze vezane za akciju u selu Uzdol u septembru 1993. godine i ulozi optuženog kao komandanta Samostalnog bataljona Prozor Armije BiH.

Odbrana je uložila direktivu za operaciju “Neretva ’93”, u kojoj se navodi da se dijelovi Prozorskog bataljona pretpočinjavaju brigadi. Iako je mjesto potpisa na dokumentu zacrnjeno, branilac Ismet Mehić kazao je da ga je potpisao tadašnji komandant Armije BiH Sefer Halilović. On je naveo da su kopiju dokumenta pronašli u Arhivu, ali da original nisu mogli naći.

Tužiteljica Sanja Jukić progovorila je na autentičnost, relevantnost i zakonitost ovog dokumenta.

Pripadnici Samostalnog bataljona Prozor su, prema optužnici, 14. septembra 1993. napali selo Uzdol, i u zaseocima Križ, Zelenike i Raiči i ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti. Buzi je, kao komandantu Samostalnog bataljona, na teret stavljeno da je propustio da preduzme mjere da počinioci budu kažnjeni.

Odbrana je u materijalne dokaze uložila set Buzinih naredbi od juna do oktobra 1993. godine. Mehić je rekao da njima dokazuje da je optuženi uređivao borbenu gotovost, razrješavao i postavljao, te upućivao na obuku.

Uvršten je i set izvještaja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) o napadu ABiH na Uzdol i aktivnostima koje su preduzete na “uništenju i čišćenju” tih snaga.

Prema riječima Mehića, izvještaj obaveštajnih organa pokazuje da je Uzdol bio legitiman vojni cilj.

Naveo je da je nakon zahtjeva preko 6. korpusa, Buza sačinio izvještaj, sa kojim su upoznati Halilović i visoki oficiri Vehbija Karić i Zićro Suljević. Navodi se da je Suljević pratio tok akcije, što prema Mehiću, znači da je komandovao.

U uloženim dokumentima se navodi da je stradalo 25 vojnika i 36 “uglavnom naoružanih” civila.

Uloženi su i dijelovi nekoliko knjiga i novinski članak u vezi sa ovom akcijom.

Tužilaštvo je  progovorilo na relevantnost, autentičnost i zakonitost dijela dokaza.

Nastavak suđenja je 2. jula.

 

detektor.ba/ http://detektor.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori