OESS: Zločine će procesuirati 34 godine nakon rata

Vrijeme:2 min, 34 sec

Ako nastavi rješavati predmete ovom brzinom, Tužiteljstvu BiH će trebati skoro 10 godina da okonča sve predmete ratnih zločina koje trenutno ima, poručeno je jučer iz Misije OESS-a u BiH.

Dakle, ako ćemo se baviti računicom, proizilazi da bi ovi predmeti mogli biti okončani tek 2029. godine, ili čak 34 nakon okončanja rata u BiH, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Bruce Berton, šef Misije OESS-a u BiH, istaknuo je da stopa osuđujućih presuda u predmetima ratnih zločina pred Sudom BiH opada alarmantnom brzinom, što potiče zabrinutost u vezi s kvalitetom istraga i optužnica koje podiže Tužiteljstvo BiH. Berton je, povodom predstavljanja izvješća “Upravljanje predmetima ratnih zločina u postupku pred Tužiteljstvom BiH”, rekao da je krajnji cilj ovog izvještaja da osigura postizanje pravde za žrtve ratnih zločina.

“U izvješću je navedeno da Tužiteljstvo BiH ne usmjerava svoje vrijeme i resurse isključivo na istrage i kazneno gonjenje najsloženijih predmeta ratnih zločina”, naglasio je Berton.

Prema njegovim riječima, izvješće pokazuje da Tužiteljstvo BiH predmete ratnih zločina procesuira veoma sporo usprkos resursima koji su mu trenutno na raspolaganju. Dodao je da taj tempo Tužiteljstva BiH nije logičan, posebno ako se uzme u obzir ulaganje EU kroz IPA podršku, kao i dodatna ulaganja brojnih drugih aktera u unapređenje procesuiranja predmeta ratnih zločina na razini BiH.

Lars Gunnar Wigemark, šef Izaslanstva EU u BiH, podsjetio je da je EU samo za procesuiranje predmeta ratnih zločina u BiH uložila više od 14 milijuna eura.

“Jedna od stvari koja predstavlja zabrinutost s naše strane je niska stopa osuđujućih presuda pravosuđa na razini BiH u odnosu na entitetske sudove, što ukazuje na manju efikasnost sudova na razini BiH u odnosu na entitetske, kada su u pitanju procesuiranja predmeta ratnih zločina”, naglasio je Wigemark.

U izvješću je navedeno da je tijekom 2018. godine pravosuđe u BiH okončalo tek 50 postupaka protiv 82 osobe optužena za ratne zločine.

Od 2004. godine, kada je OESS počeo pratiti procesuiranje ratnih zločina u BiH, ukupno su završena 523 postupka sa 779 optuženih, dok su krajem prošle godine bila 692 neriješena predmeta sa 5.052 potencijalno osumnjičene osobe.

Kako je jučer poručeno, stopa osuđujućih presuda na Sudu BiH pala je na 39 posto i u naglom je opadanju od 2016, što, ocijenjeno je, dovodi u pitanje kvaliteta istraga i optužnica Tužiteljstva BiH. Glavna prepreka u procesuiranju ovih postupaka je, kako je navedeno, nedostupnost optuženih sudovima, najčešće jer se nalaze u inozemstvu. Kako su istaknuli, od ukupno 72 postupka koji su u tijeku, 79 optuženih je nedostupno nadležnim sudovima u BiH.

Iz Tužiteljstva BiH poručuju da imaju odličnu suradnju s Misijom OESS-om, koja će se, uvjeravaju, u budućnosti i nastaviti.

“U iznesenom izvješću nije predstavljena realna slika cjelokupne situacije, te će Tužiteljstvo BiH iznijeti pismeno očitovanje na navedeno izvješće, s točnim i realnim podacima, te ćemo o svemu izvijestiti Misiju OESS-a, javnost, kao i relevantne domaće i međunarodne institucije i organizacije”, rekao je za “Nezavisne novine” Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH.

523 postupka završena od 2004. godine
692 neriješena predmeta bila krajem 2018.
5.052 potencijalno osumnjičena lica još imaju

 

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori