NAKON OBARANJA REKORDA: ​Nakon tisuću Ivana, ovoga ljeta na Kupresu okupit će se 1000 obitelji

Vrijeme:1 min, 30 sec

Nakon najvećeg skupa u povijesti slikovite kupreške visoravni, kada je u ljeto 2017. oboren Guinnessov rekord okupljanja najviše osoba istog imena na jednom mjestu – 2.325 Ivana, Kupres za ovo ljeto priprema novi spektakl.

U nedjelju, 28. srpnja, Kupres, u kojem se nalazi prekrasna crkva Sv. Obitelji, će biti domaćin velike proslave Dana obitelji. Uz središnje misno slavlje koje će predvoditi kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup, Biskupska konferencija BiH, Župa Svete Obitelji s Kupresa i udruga Kupreški kosci, u suradnji s raseljenim Kuprešacima i prijateljima ovog kraja, organiziraju raznolik cjelodnevni program. Uz mnoštvo kulturnih i zabavnih sadržaja, cijela kupreška zajednica poziva obitelji da posljednju nedjelju u srpnju provedu na jedinstvenom izletu u prekrasnom bosansko-hercegovačkom kraju.

Obiteljskim danom želi se skrenuti pozornost na važnost obitelji i očuvanje obiteljskih vrijednosti u društvu, očuvati kršćanski identitet te pozicionirati Kupres kao ključno svetište Svete obitelji u srednjoj Europi. Istodobno cilj je prezentirati bogatu prirodnu i kulturnu baštinu Kupresa kao iznimne turističke destinacije, koju posljednjih godina otkrivaju mnogobrojne obitelji iz Europe, kako tijekom zimskih mjeseci kad uživaju na skijaškim stazama, tako i tijekom ljeta kada ovaj kraj predstavlja iznimnu oazu za odmor.

Uz to – poručuju organizatori – želja je da Kupres (gdje temperature tijekom ljeta znaju biti i 10-ak stupnjeva niže nego na Jadranu) postane mjesto ljetnog okupljanja i susreta svih Hrvata, bez obzira na to gdje žive, te da zajednički pridonose očuvanju hrvatskog identiteta, čuvaju uspomene na zajednička stradanja, ali i velebne pobjede.

Podsjetimo, Kupres je nakon organiziranja manifestacije „1000 Ivana“ postao vijest u najutjecajnijim svjetskim medijima, zbog čega je glas o gostoljubivosti, otvorenosti, ljepoti podneblja i posebnostima ovog kraja stigao i u najudaljenije dijelove svijeta. Zato nema dvojbe kako će ovaj poziv s kupreške visoravni naići na dobar odaziv, poručili su organizatori, prenosi Pogled.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori