Stope osuđujućih presuda za ratne zločine na entitetskim sudovima u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj neznatno su smanjene, a stopa osuđujućih presuda na Sudu BiH pala je na 39 posto, navodi se u izvješću Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Misija OSCE-a u BiH, uz podršku Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini, predstavila je danas u Sarajevu tematsko izvješće”Upravljanje predmetima ratnih zločina u postupku pred Tužiteljstvom Bosne i Hercegovine“, prenosi N1.

Izvješće sadrži zapažanja u vezi s predmetima ratnih zločina pred Tužiteljstvom BiH i preporuke relevantnim akterima u cilju njihovog efikasnijeg procesuiranja.

“Tijekom 2018. pravosuđe u Bosni i Hercegovini je okončalo tek 50 postupaka protiv 82 osobe optužene za ratne zločine. Stopa osuđujućih presuda pred Sudom BiH u naglom je opadanju od 2016., što dovodi u pitanje kvalitetu istraga i optužnica Tužiteljstva BiH”, zaključuje se u izvješću Misije OSCE-a.

OSCE u svome izvješću sa “zabrinutošću primjećuje” da je u 2018. prosječna stopa pravosnažnih osuđujućih presuda drastično pala.

“Iako su se stope osuđujućih presuda na sudovima u Federaciji BiH i Republici Srpskoj neznatno smanjile, stopa osuđujućih presuda na Sudu BiH pala je na 39 posto”, navodi se u izvješću.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.