U pariškoj katedrali Notre-Dame služena sv. misa

0

Dva mjeseca nakon katastrofalnog požara u pariškoj katedrali Notre-Dame služena je prva sv. misa. Održana je u kapeli u istočnom dijelu zdanja, iza glavnog oltara, jer je svod središnjeg dijela katedrale znatno oštećen.

Svećenici i vjernici na glavama su tijekom mise imali zaštitne kacige. Misu je uživo prenosila katolička televizija KTO-TV. Crkveni čelnici žele pokazati kako se život nastavlja u katedrali, dok pristižu donacije za njezinu obnovu. Zasad je pristiglo manje od 10% od 850 milijuna eura koje su obećali milijarderi, poslovni lideri i drugi, prenosi HRT.

Misa, koja je bila posvećena godišnjici posvete katedrale, održana je u kapeli s lijeve strane, koja nije stradala u požaru 15. travnja, a u misnom slavlju sudjelovalo je oko 30 ljudi koji su nosili zaštitne kacige.Svećenici su nosili svečano bijelo ruho sa žutim štolama.

– S mnogo emocija ovdje slavimo posvetu katedrale. To je poruka nade i zahvala za sve koji su bili dirnuti onime što se događalo ovoj katedrali, rekao je pariški nadbiskup Michel Aupetit, koji je predvodio slavlje te dodao kako je pomalo čudno slaviti misu s kacigom.

Francuski ministar kulture Franck Riester u petak je rekao da je katedrala i dalje u lošem stanju, posebice svod. Požar je uzrokovao propadanje krova i urušavanje tornja velebnog arhitektonskog zdanja, što je izazvalo tugu diljem svijeta.

 

KT/nedjelja.ba/hr/ https://www.nedjelja.ba/hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara