SVE VECA NAPETOST (VIDEO): SAD tvrdi da ima dokaz: Objavili snimku napada na tankere

Vrijeme:1 min, 32 sec

Snimka pokazuje posadu s iranskog patrolnog broda kako uklanja neeksplodiranu morsku minu s jednog od tankera.

Američko Središnje zapovjedništvo objavilo je videozapis, za koji tvrde da pokazuje posadu s iranskog patrolnog broda kako uklanja neeksplodiranu morsku minu s jednog od tankera koji je napadnut blizu Hormuškog tjesnaca u utorak.

Nekoliko sati nakon prve eksplozije iranski je brod  “primijećen i snimljen kako uklanja neeksplodiranu morsku minu s broda M/T Kokuka Courageous”, napisao je glasnogovornik Bill Urban u priopćenju uz videozapis. “SAD i naši partneri u regiji poduzet će sve potrebne mjere kako bi obranili sebe i svoje interese. Današnji napadi su jasna opasnost za slobodu mora i slobodnu trgovinu”, dodao je.

Japanski vlasnik napadnutog tankera kazao je da su članovi posade vidjeli “leteće objekte” prije eksplozije. Direktor brodara “Kokuka Sangyo” Yutaka Katada kazao je na konferenciji za novinare u Tokiju da je tanker Kokuka Courageous s 25.000 tona metanola dva puta napadnut no zanijekao je da je pogođen torpedom.

Katada je kazao da su na tankeru bile dvije eksplozije u razmaku od nekoliko sati a posada je uočila leteći objekt prije druge eksplozije.

Tanker sada tegljače vuku do Ujedinjenih Arapskih Emirata. Posade su spašene nakon napada na dva tankera,  japanski i norveški, u blizini Hormuškog tjesnaca. Iran je ranije objavio da “kategorično” odbacuje “neutemeljene tvrdnje” koje je iznio američki državni tajnik Mike Pompeo da je Iran odgovoran za te napade.

Iran je u petak rekao da je odgovoran za održavanje sigurnosti u Hormuškom tjesnacu te da je okrivljavanje Irana za napade na dva tankera u Omanskom zaljevu zabrinjavajuće, prenio je iranski državni radio. “Zaduženi smo za održavanje sigurnosti Hormuškog tjesnaca i spasili smo posadu od napada u najkraćem mogućem periodu.

Optužbe američkog državnog tajnika Pompea su zabrinjavajuće”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Abas Musavi, prenosi Večernji.hr.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori