DAN OSLOBOĐENJA STOCA/ BOŠKOVIĆ: Lipanjske zore donijele su nam slobodu; kroz HNS do potpune slobode

Vrijeme:1 min, 58 sec

Jučer je svečano obilježen Dan oslobođenja Stoca. Prije točno 27. godina u akciji „Lipanjske zore“ postrojbe Hrvatskog vijeća obrane oslobodile su područje općine Stolac. Bila je to veličanstvena i pobjedonosna akcija kojom su konačno otvorena vrata budućnosti slobodne Hercegovine. Zahvaljujući hrabrosti i odlučnosti hrvatskih branitelja „Lipanjske zore“ su upisane najvećim slovima u pobjedničku kartu Domovinskog rata, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Program obilježavanja započeo je u 9,00 sati u stolačkoj župnoj crkvi, sv. Ilije Proroka svečanom sv. Misom za sve poginule hrvatske branitelje stolačkog kraja. Misu je predvodio stolački župnik don Rajko Marković. Nakon svete mise i mimohoda kroz grad program je nastavljen kod središnjeg spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u centru grada, gdje su položeni vijenci.

U prigodnom obraćanju načelnik općine Stjepan Bošković istaknuo je značaj ove pobjedonosne akcije, te pozvao sve nazočne da još jednom odaju veliko priznanje i počast svim sudionicima ove veličanstvene pobjede i da im se najdublje zahvale za iskazanu hrabrost, domoljublje i odlučnost što su svima sadašnjim ali i budućim naraštajima osigurali mir i slobodu. U svom obraćanju posebno je istaknuo zajedništvo.

“Za nas je danas veliki dan, na današnji dan mi slavimo povratak u Stolac. Lipanjske zore koje su nam donijele slobodu, tada smo bar mislili da je to puna sloboda, ne samo za hrvatski narod nego i za one koji su bili ostali u Stocu. Naravno da su nam lipanjske zore poslale još jednu poruku a to je zajedništvo. Jer tada zajedno, vratili smo se na ove prostore, u zajedništvu. Kako je današnja sloboda koju živimo, samo djelomično sloboda hrvatskog naroda i ne koristimo je u punom kapacitetu jer nam ne daju. Zato je i poruka zajedništvo koje se danas oslikava kroz Hrvatski narodni sabor, gdje sve političke strukture kroz Hrvatski narodni sabor, kroz razne koordinacije udruga i kroz sve razine vlasti rade samo na jednome, da ostvarimo potpunu slobodu hrvatskoga naroda. Ovaj put bit će težak, on je trnovit i neće biti kratak, ali ako znamo cilj, a imamo zajedništvo mi ćemo doći do njega” poručio je načelnik Bošković.

Prije polaganja vijenaca intonirana je himna „Lijepa naša“ a nakon himne minutom šutnje iskazana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima. Vijence su položili i svijeće upalili: Načelnik općine i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Stolac, predstavnici hrvatske komponente vojske Bosne i Hercegovine, izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora, te ostala izaslanstava.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori