Damir Pešorda: Neka visi Vaso

Vrijeme:3 min, 17 sec

 

U HDZ-u se situacija ne smiruje. Mudro vrhovništvo, naoružano proračunima stručnjaka za crne labudove, zaključilo je da određenim sredinama nisu dobili onoliko glasova koliko su očekivali, to jest koliko su nekada dobivali, što je pouzdan znak, drže oni, da je bilo opstrukcije u stranačkim redovima – netko mora da je nagovorio ljude da ovaj put ne glasuju za HDZ. Zanimljiv način razmišljanja, samo krajnje podcjenjivački prema vlastitim biračima. Dakle, drže u vrhu HDZ-a, obični glasač HDZ-a, hadezeovac vulgaris, štogod mu činili, nije u stanju samostalno promijeniti mišljenje, nego samo pod utjecajem prikrivene oporbe u stranačkoj eliti.

  Kako stvari sada stoje, crni labud iliti Pedro bit će Milijan Brkić Vaso. Plenković i suradnici, izgleda, nisu mogli izgubiti. Ako dobiju pet ili šest mandata, super, pobijedili su – može se krenuti u konačnu eliminaciju Milijana Brkića; ako podbace na izborima, kriv je Vaso, a ne oni koji su listu sastavljali i vodili kampanju. Dakle, treba Vasu baciti van iz stranke i političkog života. Kako god ispadne, nagrabusi Vaso. Kao i uvijek neko mora biti Pedro, a Vaso je, mora se priznati, idealan kandidat za tu ulogu: em mu je glava ćoškasta, em je Hercegovac, em ga je Nacional faktično već odradio… U svakom slučaju – Neka visi Vaso! I njegov brat Jozo također.

  No, Vaso je jedva dostatan da odigra ulogu stranačkog žrtvenog jarca. Kad izvisi Vaso, netko će također morati visjeti i zato što narod nije zadovoljan stanjem u zemlji. Što je stotine tisuća ljudi otišlo u potrazi za boljim životom u zapadnu Europu. Što su mirovine male, a život skup. Što je sudstvo korumpirano, a zdravstvo – što zbog objektivnih razloga, što zbog nerealnih očekivanja da sve bude dostupno i besplatne – na rubu kolapsa. Što ovo, što ono, za nezadovoljstvo uvijek ima razloga. Bojim se da rast BDP-a od 3,9% u posljednjem kvartalu ili to što je Fitch podigao rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju neće biti dostatno da se smiri narodno nezadovoljstvo jer ono je, čini mi se, prešlo onu osjetljivu granicu kada mu više ne trebaju dodatni racionalni razlozi ni poticaji, nego kao kotrljajuća grudva hrani samo sebe i raste.

  Prije tri mjeseca sam nagađao predstoje li nam prijevremeni izbori. To pitanje je još uvijek otvoreno. Porastom rejtinga osokoljeni SDP, mogao bi početi djelovati u tom smjeru, a Plenkovićevi koalicijski partneri – ako žele sačuvati ikakve izglede za vlastitu političku budućnost – mogli bi se početi joguniti ne bi li uhvatili bolje pozicije pred naredne parlamentarne izbore. Kako vrijeme više bude odmicalo, bit će sve napetije. S Vasom ili bez Vase. A tu su i novi igrači u igri, Kolakušić i jedna objedinjena ili dvije političke grupacije na desnici. Prijevremenih izbora do predsjedničkih izbora najvjerojatnije neće biti, no nakon toga, sve je moguće, štoviše vrlo je vjerojatno da će ih biti.

  Aktualna vlast zemlju je u gospodarskom smislu vodila kudikamo bolje negoli diletantska Milanovićeva vlada, što i nije neki veliki uspjeh, s obzirom na činjenicu da je Milanovićeva vlada proglašena jednom od najgorih na svijetu. Međutim, HDZ, koji je okosnica aktualne vlasti, nije opravdao povjerenje svojih birača u svjetonazorskom pogledu. Izgubljeno povjerenje na desnoj strani Plenković nije nadoknadio zadobivanjem povjerenja na lijevoj strani, dakle izgubit će naredne izbore ako se nešto nepredviđeno ne dogodi. Ironično je da bi se vlasti mogao dočepati gotovo razbijeni SDP, koji ni dok je bio puno jači nije znao voditi državu. Njima je u jednom trenutku čak i Hrvatska lutrija poslovala s gubitkom!

 Do vlasti bi SDP mogao doći na dva načina: velikom koalicijom s oslabljenim HDZ-om ili objedinjavanjem svih ostalih protiv HDZ-a, u slučaju da bi nacionalisti i suverenisti nastupali tako razjedinjeni da uopće ne bi ušli u Sabor ili bi ušli s vrlo malim brojem zastupnika. Zato bi za budućnost Hrvatske bilo iznimno važno da se formira stabilna opozicija HDZ-u s desna. Kao brana SDP-u i kao korektiv HDZ-u, a u jednom trenutku i kao vlast. Zašto ne?  

Damir Pešorda/Hrvatski tjednik/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)