VAŽNO OTKRIĆE: U Turskoj otkrivena podzemna crkva s dosad neviđenim prizorima na freskama

Vrijeme:1 min, 57 sec

Drevna starokršćanska crkva otkrivena je u arheološkim iskapanjima na području turske pokrajine Nevşehir odnosno Kapadocije.

Prema prvim istraživanjima, podzemna crkva uklesana u stijene nastala je u 5. stoljeću ili čak i ranije, a prema riječima arheologa skriva i freske na kojima su dosad neviđeni prizori poput crteža ribe koja pada iz Kristove ruke, Isusova uznesenja te smrti zlih duša.

– Crkva je veća od ostalih pronađenih na području Kapadocije. Izgrađena je pod zemljom, a njezine izvorne freske preživjele su sve do danas. Kad smo krenuli s radovima nismo ni sanjali da ćemo pronaći ovakve podzemne komplekse. Iskapanja i čišćenje ide dalje i nadamo se kako ćemo uskoro imati nove podatke o povijesti Kapadocije koja će tako postati još značajnije hodočasničko odredište – kazao je gradonačelnik Nevşehira Hasan Ünver.

Drevna crkva otkrivena je u arheološkim istraživanjima u sklopu projekta obnove stare jezgre ovog turskog grada u čijem se središtu nekada nalazila. Arheološko područje pokriva gotovo 360 tisuća četvornih metara i uključuje 11 kvartova koji okružuju središte grada.

S obzirom da se otkriće dogodilo u siječnju, arheolozi su zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta crkvu ispunili zamljom kako bi zaštitili.

– Zaustavili smo radove kako bismo zaštitili slikarije i samu crkvu. U proljeće, kad zatopli, čekat ćemo da vlaga najprije ispari, a potom ćemo ukloniti zemlju. Nakon restauracije i čišćenja freske će biti vraćene u izvorno stanje – objasnio je Ali Aydin, jedan od arheologa koji sudjeluje u istraživanjima i restauraciji.

Ovo otkriće samo je jedno u nizu fascinantih arheoloških otkrića na području nekadašnje Kapadocije. Naime, prema dosadašnjim istraživanjima otkriveno je oko 200 podzemnih gradova iz različitih povijesnih razdoblja, u kojima je sveukupno živjelo oko 100 tisuća stanovnika. Većina gradova ima barem dva podzemna kata, a njih 36 ima tri ili više katova. Najveći podzemni grad je svakako Derinkuyu, otkriven 1963. godine. Sa svojih 18 katova, proteže se do dubine od 85 metara, a potječe iz 8. stoljeća prije Krista. Kroz njega protječe pitka voda, ima niz ventilacijskih sistema, te stanove, trgovine, bunare, oružarnice, groblje i posebne otvore za bijeg. U gradu je pronađena i škola, te posebne odaje u kojima su se držale životinje.

Derinkuyu2

Crtež drvenog Derinkuyuja

Tražeći utočište pred rimskim progonima, kršćani su na području Kapadocije izgradili 36 podzemnih gradova i oko 600 crkava od kojih mnogi i danas privlače brojne turiste i hodočasnike.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net/https://www.bitno.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)