SURADNJA S AMERIČKOM VLADOM: Hrvatska bi do 2025. godine trebala nabaviti najmanje deset helikoptera Black Hawk

Vrijeme:2 min, 25 sec

Donacija koja je odobrena u rujnu prošle godine početak je zamjene starih ruskih letjelica novom eskadrilom. Do 2025. Hrrvatska bi trebala imati 10 novih letjelica

Sjedinjene Američke Države isporučit će Hrvatskoj dva nova helikoptera Black Hawk UH-60M početkom 2022. godine, saznaje Jutarnji list.

Riječ je o helikopterima čiju je donaciju američka vlada odobrila Hrvatskoj u rujnu prošle godine. Kako neslužbeno doznaje “Jutarnji”, nedavno je u Ministarstvu obrane RH održan sastanak čelnih ljudi MORH-a i Oružanih snaga s predstavnicima američke vojske na kojem su utvrđeni detalji isporuke.

Donacija je vrijedna oko 50 milijuna američkih dolara, a osim helikoptera, uključuje i rezervne dijelove. No, obuku pilota i mehaničara te zemaljsku opremu za prihvat helikoptera, što vjerojatno uključuje i novi hangar, platit će Hrvatska.

Prema dostupnim informacijama, riječ je o iznosu od oko 15 milijuna dolara.  Sugovornici spomenutih zagrebačkih dnevnih novina tvrde da je riječ o jednokratnom trošku s obzirom na to da će se tim sredstvima platiti oprema i obuka koja će u budućnosti biti namijenjena za korištenje cjelokupne flote ovih helikoptera.

Jednokratni trošak

Prema najavama, Hrvatska bi do 2025. godine trebala nabaviti najmanje deset helikoptera Black Hawk i njima zamijeniti sadašnje ruske helikoptere Mi-8 kojima tada istječu svi resursi. Prema informacijama Jutarnjeg lista, na zagrebačkom sastanku dogovorena je i obuka za osam pilota i 20-ak mehaničara, koja bi se provodila u SAD-u, te konfiguracija helikoptera.

Budući da je riječ o potpuno novom helikopteru, narudžba dijelova i njegova izrada u kompaniji Sikorsky Aircraft Corporation počinje nakon potpisa ugovora. A kada je njegovo sastavljanje završeno, slijedi opremanje dogovorenom opremom. Od početka do završetka izrade helikoptera potrebno je oko dvije godine.

Sporazumom sa SAD-om Hrvatska je dobila najnoviju M verziju tog helikoptera koji će koristiti pripadnici Zapovjedništva za specijalne snage. Taj helikopter se može koristiti za zračne napade, evakuaciju ranjenih, traganje i spašavanje te prevoženje vojnika, ali i u gašenju požara, nadzoru granice itd.

Helikopter je, između ostalog, opremljen glass kokpitom, novim sustavom upravljanja komandama, lopatice glavnog rotora su veće, čime se nosivost povećala za još 225 kilograma, trup je ojačan, može nositi dodatne spremnike goriva, manje je infracrveno zračenje motora…

Paralelno s finaliziranjem dogovora oko realizacije donacije dva helikoptera, kako se doznaje, pokreće se i proces nabave sljedeća dva helikoptera koja će Hrvatska platiti kao i svaki sljedeći. Prema dostupnim informacijama, cijena po helikopteru bi u suradnji s američkom vladom trebala biti iznimno povoljna. Svi ovi dogovori, ukazuju  sugovornici, još su jedan od dokaza snažnog strateškog partnerstva SAD-a i Hrvatske.

Američki pogon

Hrvatska mora početi razgovore o nabavi sljedeće grupe Black Hawka kako bi do 2025. godine ruski MI-8 mogli biti uspješno zamijenjeni, a Hrvatska vojska prešla na zapadnu tehnologiju. Tada bi u svom sastavu Ratno zrakoplovstvo RH trebalo imati izviđačke helikoptere Kiowa, helikoptere Black Hawk te ruske helikoptere Mi-171 SH. Remont ovih potonjih još je u tijeku s vrlo neizvjesnim rezultatom.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)