SVETAC DANA: Marija Majka Crkve

Vrijeme:2 min, 7 sec
Na Duhovski ponedjeljak Crkva slavi blagdan Marije Majke Crkve, koji nas posebno poziva na promišljanje o ulozi Marije u Crkvi. Marija je Majka Crkve, koja se brine za Crkvu Božju i za sve čovječanstvo koje je u hodu za vječnu domovinu.

Na Duhovski ponedjeljak Crkva slavi blagdan Marije Majke Crkve, koji nas posebno poziva na promišljanje o ulozi Marije u Crkvi. Krist je s križa dao Mariji Ivana za sina i tako, preko ‘ljubljenog učenika’, Marija postaje Majkom i Kraljicom apostola, ali i Majkom Crkve. Marija Crkvu okuplja i Ona Crkvu zagovara kod svoga Sina. Dajući nam svoju Majku da bude Majka Crkve nakon Njegova odlaska na Nebo i silaska Duha Svetoga, Isus nas prepušta Majci, koja nam je sada Zagovornica i Posrednica.

Sveti Pavao otajstvo Crkve približava slikom tijela. Krist predstavlja Glavu toga Tijela, a svi mi ostali članovi Crkve smo udovi toga Tijela. Marija koja je rodila Isusa, na otajstven način rađa i Crkvu, te postaje Majkom Crkve. Na Duhove smo proslavili događaj kad je Isus poslao obećanoga Duha Svetoga na apostole, koji su bili okupljeni upravo oko Marije. Ona je bila prisutna u trenutku rađanja Crkve i zato je Majka Crkve.

Nastanak ovoga blagdana svoje početke, u izravnijem smislu, ima u djelovanju Drugoga vatikanskog sabora, koji je u svojoj konstituciji o Crkvi Lumen gentium veliki dio posvetio Djevici Mariji. U završetku 3. sjednice toga Sabora, je papa Pavao VI. Mariju nazvao Majkom Crkve, odnosno svih vjernika koji joj se rado obraćaju kao svojoj nebeskoj Majci. Iste je godine odobren misni obrazac pod nazivom Marija Majka Crkve i uvršten u Rimski misal.

Kod nas se štovanje Marije Majke Crkve proširilo na poticaj zagrebačkog nadbiskupa Franje Kuharića. Na njegovu je molbu sv. papa Ivan Pavao II. 1979. godine odobrio uvođenje blagdana Blažene Djevice Marije Majke Crkve za cijelo područje Biskupske konferencije bivše države, te je također odredio da se slavi svake godine na Duhovski ponedjeljak.

A provodeći odluku pape Franje, uredbom od 11. veljače 2018. godine, na 160. obljetnicu prvog ukazanja Djevice Marije u Lourdesu, Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata odobrila je upis spomena Blažene Djevice Marije Majke Crkve u Opći rimski kalendar. Držeći važnim otajstvo duhovnog majčinstva Marije, koja od iščekivanja Duha Svetoga do Pedesetnice nikada nije prestala brinuti kao majka za Crkvu hodočasnicu, Sveti je Otac odredio da ponedjeljak nakon Duhova, spomendan Marije Majke Crkve bude obvezatan za čitavu Crkvu rimskog obreda. Tim spomendanom, ističe se u dokumentu, Papa želi da u pastirima, redovnicima i vjernicima poraste majčinski osjećaj Crkve, kao i iskrena marijanska pobožnost.

 

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori