SLOVAČKI ŠEF DIPLOMACIJE: Lajčak: Potrebno transformirati međunarodnu prisutnost u BiH

Vrijeme:2 min, 7 sec

Ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak rekao je da Europska unija treba odlučiti hoće li oni izvana voditi BiH, što bi bila velika pogreška, ili pomoći BiH da stane na svoje noge, za što je potrebno transformirati međunarodnu prisutnost.

Lajčak podsjeća da je u BiH velika prisutnost međunarodne zajednice. Kritizirao je Europsku uniju, ukazujući da je politika proširenja postala nepopularna u pojedinim državama članice zbog čega je proces europske integracije Balkana usporen.

“Ponašamo se malo egoistično. Razmišljamo o nama, a malo o realnim ljudima na Balkanu koji imaju svoje nade. Ako ćemo se baviti samo našom Agendom, onda će se zemlje regije baviti nečim drugim pa će brzo to postati naš problem”, upozorio je šef slovačke diplomacije u intervjuu da austrijsku državnu televiziju ORF, prenosi Večernji list BiH.

Prema njegovim riječima, regija zapadnog Balkana se mijenja i napreduje, iako bi bio poželjan brži napredak.

“Moramo priznati da EU pridaje mnogo manje pozornosti Balkanu. Tražimo europske reforme, a ne nudimo europsku perspektivu. Crna Gora je, u procesu euroatlanstke integracije, već postala članica NATO-a, a EU i naša ponuda u regiji gubi vjerodostojnost”, kritizirao je on.

Ukazao je da zbog toga postoje priče o drugim alternativama, navodeći sve glasnije ideje iz Tirane i Prištine o ujedinjavanju.

“Sve to rezultat je što EU, koji je lider u regiji, nije vjerodostojan”, uvjeren je Lajčak. On kaže da uvijek postoje druge alternative, ali da nema bolje od EU-a. “Griješimo ako mislimo da ćemo na Balkanu imati vlade koje su zajamčeno proeuropske. Našim ponašanjem slabimo te vlade time što ne dajemo podršku i vjerodostojnu perspektivu. Slabimo ih i jačamo antieuropske snage”, naglasio je Lajčak.

S tim u vezi ocijenio je da je nužno da EU omogući otpočinjanje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

“Početak pregovora ne znači i članstvo već početak ozbiljnog procesa uvođenja europskih standarda u tim zemljama, veći utjecaj EU-a na procese u tim državama. Početak pregovora značilo bi da je EU ozbiljan globalni igrač koji je spreman utjecati na razne događaje u svom susjedstvu”, objasnio je on.

Lajčak je podsjetio da je europska integracija politika EU-a, koja znači da one zemlje koje žele pristupiti moraju igrati po njezinim pravilima, ali i da to znači da i Unija mora poštovati ista pravila.

“Nakon što je riješeno pitanje imena Sjeverne Makedonije, što je bio ogroman problem, ako želimo ostati vjerodostojni, nemamo drugu mogućnost nego ih pozvati na početak pregovora. Na Balkanu je prisutna sumnja koliko je Europska unija ozbiljna u svojoj politici proširenja”, ukazao je Lajčak.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori