Fragmenti hrvatske zbilje D. Dijanović: HDZ-ovi ustupci desnici ili velika koalicija?

Vrijeme:3 min, 15 sec

Samo dragi Bog može pomoći Hrvatskoj

Od izbora za Europski parlament prošla su dva tjedna, unutar kojih je objavljen pregršt analiza izbornih rezultata. Iako je osvojio najveći broj mandata, HDZ je – ako kompariramo s rezultatom izbora iz 2014. godine – doživio očiti izborni neuspjeh, a SDP – iako su njegovi čelnici još do jučer bili predmetom izrugivanja – ostvario je vrlo dobar rezultat koji ga je vratio na političku scenu. Živi zid osvojio je jedan mandat (oko kojega se sada vodi pravi rat koji će vjerojatno kulminirati raspadom stranke), Most neočekivano nije ušao u Europski parlament (antiestablishment EU izboriretorika očito nije dovoljna), a Mislav Kolakušić otrgnuo je dobar dio protestnih glasova Živog zida i Mosta i tako osvojio jedan mandat jednako kao i Amsterdamska koalicija, čiji su čelnici – sudeći po Borisu Miletiću – previše doslovno shvatili pridjev „amsterdamska“. HDZ-ovo skretanje prema centru i u lijevo rezultiralo je padom potpore toj stranci na desnome političkom spektru što je dovelo do ulaska u Europski parlament Hrvatskih suverenista, a vrlo blizu prelaska praga bili su i Neovisni za Hrvatsku i Marijana Petir.

Rezultati izbora za Europski parlament ne mogu se pouzdano koristiti za izračun potencijalnih mandata na izborima za Hrvatski sabor, no oni ipak pokazuju određene trendove odnosno smjer kojim se trenutno kreće politička scena. Ako bi na parlamentarnim izborima stranke dobile jednak broj glasova kao na euro-izborima, HDZ bi osvojio najveći broj mandata, no sa sadašnjih 55 mandata pao bi na 45. Sastavljanje stabilne i pouzdane vlade na čelu s HDZ-om, ako uzmemo u obzir veliku fragmentiranost mandata, gotovo da bi bilo nemoguće.

Očekuje li nas velika koalicija?

Naime, čak i kad bi Plenković za koalicijske partnere uzeo desne političke opcije (Hrvatski suverenisti, Neovisni za Hrvatsku, Marijana Petir), to ne bi bilo dovoljno za sastavljanje vlade. Most zasigurno više ne bi koalirao s HDZ-om, a još je manja mogućnost da to učine Mislav Kolakušić ili Živi zid ako dočeka parlamentarne izbore kao iole relevantna hdzopcija. S druge strane, Plenković je već najavio da ne odustaje od politike desnog centra, što praktički isključuje suradnju s desnim opcijama.

Drugim riječima, budući da HDZ sa sadašnjom vodstvom očito ne namjerava predizborno skretati u desno (čime bi se povratio dio glasova), ali niti koalirati s desnim političkim opcijama, postavlja se pitanje ne očekuje li nas – pod pretpostavkom da Plenković ostane na čelu Vlade i HDZ-a – formiranje velike koalicije? Koaliranjem HDZ-a-a i SDP-a uz potporu manjinskih zastupnika dobila bi se i više nego „stabilna vlada“. Ako netko misli da je takva koalicija nemoguća, treba imati na umu da sličan scenarij već dugo vremena imamo u Njemačkoj gdje je vladajuća koalicija tzv. demokršćana (CDU/CSU) i socijaldemokrata (SPD). Kao političar blizak Berlinu, Plenković vjerojatno ne bi imao ništa protiv da se njemački scenarij preslika i na Hrvatsku. Uostalom, HDZ i SDP mnogo su puta uspješno surađivali, a posebno kad je trebalo gaziti po volji birača. Dovoljno se prisjetiti kojom su lakoćom dvije vodeće stranke konsenzualno odbile zahtjeve za promjenom izbornog zakona.

Ustupci desnici ili velika koalicija

Da zaključimo, HDZ ili će morati pristati na velike ustupke desnici (što bi bilo moguće pod Stierom ili Kovačem, ali vrlo i7zboriteško pod Plenkovićem), dakako ako se desni blok do izbora ne raspadne, ili nas očekuje velika koalicija. Treća opcija matematički nije moguća jer i da skretanjem u desno povrati dio glasova desnice HDZ vrlo vjerojatno ne će biti u mogućnosti formirati vladu.

Prije parlamentarnih izbora, međutim, očekuju nas predsjednički izbori koji bi, s obzirom na neke nove moguće aktere na političkoj sceni (M. Škoro kojeg bi vjerojatno poduprli Hrvatski suverenisti) mogli dovesti do novih turbulencija i novih iznenađenja na političkoj sceni. Kako god, političkim analitičarima ne će biti dosadno u mjesecima koji dolaze, a kako će izgledati hrvatska politička scena kroz godinu i pol dana znade jedino dragi Bog. Jedino On može pomoći Hrvatskoj s političarima kakve imamo…

Davor Dijanović/HKV/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)