KOMŠIĆIZACIJA SDA Bakirov novi ključ za otključavanje “bosanske brave” ili rušenje “bh kuće”

Vrijeme:2 min, 37 sec

Kako ga povijest ne bi upamtila isključivo kao sina „oca” Bošnjaka Bakir Izetbegović je odlučio zaigrati novu igru i SDA, stožernu bošnjačku stranku, otvoriti za Hrvate i Srbe, transformirati je iz bošnjačke u bosansku stranku, a  sebe predstaviti ideologom nove  bosanske nacije.

Piše: Branimir Galić, Hrvatski Medijski Servis

Boraveći jučer u Goraždu Izetbegović je kazao kako ideju za taj politički podhvat, crpi baš od svoga oca Alije, koji je svojevremeno kazao: „Bosanska brava otključava se ključem s tri zubca, bošnjačkim, srpskim i hrvatskim”. – A mi imamo samo jedan zubac- bošnjački. Ako su Srbi i Hrvati mogli biti u Armiji BIH i ginuti za ovu zemlju, zašto onda ne bi mogli  biti i u SDA, otvorit ćemo im vrata“, najavio je Izetbegović junior.

Ideja da se bošnjačka stranka s najvećom bazom glasača u BiH otvori Srbima i Hrvatima načelno je hvale vrijedna.

Međutim, iz Izetbegovićevih riječi dade se iščitati da  „nova“ SDA ne računa na pridobivanje simpatija  ( i glasova) Hrvata i  Srba. On vrata SDA otvara asimiliranim Hrvatima i Srbima, dakle novim komšićima.   Bakir baca rukavicu u lice SDP-u i DF-u, preuzimajući od njih recept korištenja asimiliranih Srba i Hrvata, kao sredstva majorizacije ova dva naroda, najprije  u FBiH.. Izetbegović je najavio i promjenu stranačkog statuta kako bi u organima SDA bila određena kvota za Srbe i Hrvate.

Ideolog nove političke “bosanštine”  zacijelo se zapitao zašto bi SDA usmjeravala glasove tamo nekim deeflijama i Komšićima, kada mogu imati svog, esdeaovog Komšića.

Uostalom, ovakav slijed događaja po kojem SDA preuzima način djelovanja lažne građanske ljevice je logičan. U SDA su se vjerojatno upitali zašto bi majorizirali Hrvate i Srbe preko posrednika (SDP, DF, NS) i onda s njima dijeliti politički plijen ako to mogu uraditi sami.

Politički “iskorak” Bakira Izetbegovića bi doista mogao biti poguban za Hrvate, ali i Srbe, u FBiH. Ako ne dođe do izmjena Izbornog zakona prema presudi Ljubić . Umjesto da na sljedećim izborima usmjerava glasove Komšiću, SDA može “višak glasova” usmjeriti nekom svom, SDA-ovom Komšiću. Umjesto da mjesta potpredsjednika FBiH prepušta SDP-ovom, ili DF-om Srbinu, može izabrati svog SDA-ovog Srbina. Ne izmjeni li se Izborni zakon i uputstvo SIP-a za izbor izaslanika u Dom naroda FBiH (koje je suprotno presudom Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”) ostane na snazi, SDA bi, nakon sljedećih izbora, mogla imati svoje Hrvate iz većinski bošnjačkih županija (i Srbe) u Domu naroda, umjesto da  ta mjesta prepušta SDP-ovim i DF-ovim Hrvatima i Srbima.

Uz uvjet da „perestrojka“ SDA pod mentorstvom Bakira Izetbegovića uspije, ovakav razvoj događaja mogao bi im poslužiti i za unutarbošnjački obračun sa kvazigrađanskim strankama iz Sarajeva. Time bi preuzeli njihov modus operandi, a time i dio tradicionalnih glasača tzv. ljevice. Ostaje za vidjeti bi li takav scenarij rezultirao i gubitkom dijela tradicionalnih glasača SDA, tzv. džematlija..

Bakir, dakle, da zaključimo, ne računa na glasove Hrvata i Srba, već da s nekoliko bošnjačkih Srba i Hrvata u redovima SDA, majorizira ta dva naroda u FBiH.. Izravno- bez (dosadašnjih) posrednika- lažnoljevičarskih stranaka. Bakirov ključ za otključavanje bosanske brave, neodoljivo podsjeća na onaj Miloševićev, kojim je srpski vožd otključavajući vrata- srušio kuću.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)