FMUP IGNORIRA STAV HRVATA Najavili formiranje pričuvnog sastava policije FBiH

Vrijeme:2 min, 52 sec

Kako ni do danas Ured visokog predstavnika (OHR) i međunarodna zajednica nisu poduzeli konkretne mjere na sprečavanju uvođenja pričuvnog sastava policije u Republici Srpskoj, Federalno ministarstvo unutarnjih poslova poduzelo je mjere i aktivnosti na vraćanju poljuljane sigurnosti i održavanju balansa policijskih snaga u entitetima, priopćilo je Federalno ministarstvo unutarnjih poslova (FMUP).

Naime, kao direktan odgovor na uvođenje pričuvnog sastava u RS, napravljen je prednacrt Zakona o dopunama Zakona o unutarnjim poslovima Federacije Bosne i Hercegovine, a izmjene podrazumijevaju uspostavu pričuvnog sastava policije u visini do 50 posto od ukupnog broja policijskih službenika u sastavu Federalne uprave policije.

Također, pokrenuta je procedura izmjena Pravilnika o unutarnjoj organizaciji FMUP-a kojim bi se otvorila mogućnosti prijema novih policijskih službenika u početnom činu “policajac”, što podrazumijeva prijem novih 110 policajaca, od toga njih 55 u Specijalnu policijsku jedinicu (SPJ) i preostalih 55 u Jedinicu za podršku Sektora uniformirane policije Federalne uprave policije.

Najavljena je i nabavka materijalno-tehničkih sredstava za neometan i efikasniji rad Federalne uprave policije te je Vladi Federacije BiH dostavljena Informacija s prijedlogom zaključaka za izdvajanje milijun KM za nabavku MTS-a za potrebe Specijalne policijske jedinice i Sektora uniformirane policije.

Pored nabavke MTS-a, Vladi Federacije BiH upućen je zahtjev da se helikopter, koji je dodijeljen Federalnoj upravi civilne zaštite, stavi u funkciju kako bi se mogao koristiti u operativnom radu Federalne uprave policije, ali i u medicinske svrhe, kao i u slučaju elementarnih nepogoda, priopćeno je danas iz Federalnog ministarstva unutarnjih poslova.

F MUP ignorira Hrvate

Svako kadrovsko jačanje bilo koje institucije trebalo bi pozdraviti. Ali ne, ovdje se ne radi o namjeri da se policijska tijela snažnije bore protiv svih mogućih oblika kriminala i tako stave u službu zaštite građana, piše Hrvatski Medijski Servis.

U ovom konkretnom slučaju radi se isključivo o političkom nadmudrivanju Srba i Bošnjaka u BiH u kojima, kako je najavio predsjedatelj kluba HDZ BiH – HNS u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Mladen Bošković, Hrvati neće sudjelovati.

Političko Sarajevo se, kako je očito iz priloženog priopćenja za javnost Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, u svojim nastojanjima za formiranje pričuvnog sastava FBiH vodi idejom političkog nadmudrivanja sa Srbima. Očito podrazumijevaju da je RS Srpski entitet, a Federacija BiH isključivo bošnjački.

Dokaz da to neće ići baš tako kako su zamislili u F MUP-u najava je izaslanika HDZ-a BiH i HNS-a u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH koji će se usprotiviti ovoj inicijativi jer smatraju da je ova oblast u nadležnosti županija te da zapravo Federacija BiH ne može osnovati pričuvni sastav policije. Još se jednom pokazuje koliki je trn u oku političkog Sarajeva dvodomnost Federalnog parlamenta, koji u konstelaciji kada legitimni predstavnici hrvatskog naroda imaju većinu u Klubu Hrvata, postaju posljednja brana donošenju zakona koji bi Federaciju BiH pretvorili u de facto bošnjački entitet.

Uporište za ovakvu tezu leži u tome da u opisu nadležnosti stoji da je FUP nadležan za sprječavanje i otkrivanje kaznenih djela terorizma, međukantonalnog kriminala, stavljanja u promet opojnih droga, organiziranog kriminala, te pronalaženje i hvatanje počinitelja tih kaznenih djela. Iz ovoga je vidljivo da je nadležnost FUP-a seže samo u uzak spektar specifičnih radnji dok su za većinu drugih stvari iz redovnih policijskih poslova nadležni županijski MUP-ovi.

U kontekstu bošnjačko-srpskog pokazivanja mišića hrvatski politički predstavnici trebaju ostati na stavu koji su artikulirali zastupnici i izaslanici u Federalnom parlamentu te učiniti sve da se ulože dodatna sredstva u modernizaciju županijskih MUP-ova.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko.nebo

Odgovori