“Vlak mira” u Vukovaru

Vrijeme:1 min, 42 sec

Nakon što je u studenom 1995. godine Erdutskim sporazumom započela mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja na današnji dan, 8. lipnja 1997. godine simboličkim ulaskom „Vlaka mira“ u Vukovar, Hrvatska se vratila na svoje istočne granice.

Prvi predsjednik Republike Hrvatske doktor Franjo Tuđman, s brojnim hrvatskim dužnosnicima i uzvanicima, predstavnicima svih županija, članovima diplomatskog zbora i novinarima “Vlakom mira”, koji je sačinjavala kompozicija od 21 vagona, koliko Hrvatska ima županija, ujutro je svečano ispraćen iz Zagreba u Vukovar. Nakon kraće stanke u Vinkovcima, u gradu heroju dočekalo ga je mnoštvo Hrvata iz čitave Hrvatske, predstavnika svih nacionalnih manjina i predstavnika UNTAES-a.

Na dijelu željezničke pruge kod Borova Naselja, vlak je kamenovala skupina ekstremnih Srba. Na sreću nitko nije stradao, jedino je razbijeno nekoliko prozora. U Vukovaru ispred željezničkog kolodvora počela je svečanost hrvatskom državnom himnom i minutom šutnje za branitelje Vukovara. Pozdravljajući skup, prijelazni upravitelj general Jacques Klein je podsjetio na riječi predsjednika Tuđmana u Belom Manastiru, da je sudbina Hrvata i Srba u njihovim rukama. Obraćajući se okupljenom narodu predsjednik Tuđman pozvao je na praštanje.

„Pobjednik koji ne zna praštati sije klice novih zala, a hrvatski narod to ne želi, niti je želio ovdje u Vukovar. Dolazak u Vukovar, simbol hrvatske patnje, otpora, težnji za slobodom i povratkom na istočne granice, na Dunav, znak je naše odlučnosti da želimo mir, pomirbu, da želimo stvarati primirje i da više nikada ne dopustimo ono što nam se dogodilo. Ovu hirošimsku panoramu usred Europe, grad Vukovar, lakše ćemo obnoviti u materijalnom smislu, ali teško u našem sjećanju”  rekao je doktor Tuđman te dodao: “Vlak je simbol želja prognanika i nastojanja da se vrate u svoje domove. Oni trebaju pružiti ruku onima, koji nisu okrvavili ruke, a i hrvatski prognanici i vi ovdje ne dopustite ekstremistima, kojih ima svuda, onemogućite ih u interesu svih, i ne dopustimo nova zla”.

Na prigodnoj svečanosti nastupili su brojni izvođači od Josipe Lisac, preko Krunoslava Kiće Slabinca i Zlatnih Dukata do Hrvoja Hegedušića čija je pjesma „Stoji grad“ izazvala najviše oduševljenja među okupljenima.

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori