VLAISAVLJEVIĆ NAKON IZJAVE ZA HMS IZLOŽENA GOVORU MRŽNJE: “Pustili komentare kao u areni razjarenih pasa”

Vrijeme:2 min, 49 sec

Direktorica Centra za kulturu dijaloga iz Sarajeva dr. Sanja Vlaisavljević odluka Suda BiH protiv izbora Tvrtka Milovića na uredničku poziciju dokumentarnog programa BHRT-a nazvala je skandalom. Njezinu izjavu za HMS prenio je bošnjački portal Slobodna Bosna pod zlonamjernim naslovom „VLAISAVLJEVIĆ PO OBIČAJU PRETJERUJE: ‘Hrvati u BiH su diskriminirani na svim razinama i u svim sferama društvenog života’!“ što je izazvalo salve neprimjerenih komentara, psovki i uvreda na nacionalnoj osnovi, piše Hrvatski Medijski Servis.

Vlaisavljević je, podsjećamo,, kazala da je to politička odluka te nema nikakve veze s natječajem, kriterijima koji „nisu ispunjeni“ i borbom za pravdu i pravičnost.

-Tužba je podignuta ne protiv novinara bez kvalifikacija nego protiv Hrvata. Tužba je, da se ne lažemo, podignuta onog trenutka kad se Milović prijavio za ovu poziciju. Sjetimo se samo poziva na linč tih dana. Najgorih objeda koji su dolazili mahom od kolega novinara i dežurne sarajevske inteligencije koja vodi rat protiv ”nacionalista”. A Milović je jedan od onih protiv kojih se bori. Trebalo ga je po svaku cijenu ukloniti. Nažalost, tad nisu uspjeli, ali je sada Sud BiH to uspio jer Milović ne poznaje “novinarsku etiku, uređivačka načela i svjetske standarde novinarstva”. Koje licemjerje, kaže Vlaisavljević.

Komentar Sanje Vlaisavljević za HMS prenio je portal „Slobodna Bosna“ naslovljen „VLAISAVLJEVIĆ PO OBIČAJU PRETJERUJE: ‘Hrvati u BiH su diskriminirani na svim razinama i u svim sferama društvenog života’!“ što je još jedan u nizu tekstova za HMS-a koji se na Slobodnoj Bosni prenose po ustaljenoj matrici koristeći zapaljivu bošnjačku nacionalističku retoriku.

Inače, Facebook komentari na ovoj vijesti Slobodne Bosne puni su psovki i uvreda na račun Sanje i Uge Vlaisavljevića, te političkih predstavnika Hrvata.

Sve to bilo je povod Sanji Vlaisavljević da se javno oglasi na Facebooku, a njen osvrt prenosimo u cijelosti:

„Slobodna Bosna je prenijela izjavu za HMS uz svoj naslov. Simpatični su kao i uvijek, pustili ispod komentare kao u areni razjarenih pasa. Uvrede, psovke..ma koga briga? Presuda po tužbi protiv izbora Tvrtka Milovića na uredničku poziciju je povod za izjavu. Pa, Miloviću je presuđeno još prije izbora, tužbe i drugostepene presude. Uz pljesak i radost! Posljednja presuda Suda BiH je samo kruna svega što se tom čovjeku podmetalo preko godinu dana. Nego, ako netko pomisli da su aktualni komentari u korist Milovića politički pamfleti, manipulacija i spin i nemaju veze sa onim što piše u presudi malo, ma samo malo, griješe. Ako netko želi inzistirati da u presudi ne stoji ništa protiv Milovića kao kandidata koji je izabran na uredničku poziciju nego da se presuda odnosi na formalno pravnu pogrešku UO kao i koliziju između teksta Statuta i Pravilnika UO onda sasvim ispravno govori pod uvjetom da je ovako riješeno u svim slučajevima iste ili slične vrste i da kolizija dva dokumenta (ukoliko postoji) nije prelomljena preko Milovića. No, ono što zasigurno bode oči, a što zli tumači intencija branitelja Milovića previđaju, jeste rečenica iz presude koja glasi da Milović nije ispunjavao “jedan od uslova predmetnog javnog konkursa” a to je “besprijekorno poznavanje novinarskog kodeksa, uređivačkih načela, svjetskih standarda novinarstva”. Na koji način i kako je sud to utvrdio? Testiranjem? Paušalno? Iz uvjerenja? Ili na neki drugi način? Iz biografije Tvrtka Milovića nije. Formalno pravno zasigurno nije! Na temelju argumenata i činjenica nije“, napisala je Vlaisavljević.

Klikom na integralnu objavu s Facebook stranice Slobodne Bosne pogledajte psovke i komentare pune mržnje i netrpeljivosti.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo