ZAJEDNIČKA IZJAVA OSSE-a, OHR i veleposlanstava pet zemalja o sluačaju Tegeltija: Nitko ne smije biti iznad zakona

Vrijeme:1 min, 21 sec

Nitko ne smije biti iznad zakona. Ovo posebno važi za pripadnike pravosuđa, čiji je integritet preduvjet za očuvanje vladavine prava, ističe se u zajedničkoj izjavi OSSE-a, OHR-a, te veleposlanstava SAD, Velike Britanije, Njemačke, Nizozemske i Španjolske, u kontekstu posljednjih zbivanja u Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) BiH.

U zajedničkoj izjavi je navedeno kako su spomenuta veleposlanstva i misije alarmirane nakon nedavnih zbivanja u pogledu VSTV-a, a posebno odluke Prvostupanjske disciplinske komisije u vezi s navodnim neprimjerenim ponašanjem predsjednika VSTV-a.

– Nitko ne smije biti iznad zakona. Ovo posebno važi za pripadnike pravosuđa, čiji je integritet preduvjet za očuvanje vladavine prava. Pozivamo VSTV i pravosudne institucije da ispitaju odgovornost svakog nositelja pravosudne funkcije za kojeg postoje navodi da je počinio prekršaj. Navodi o neprimjerenom ponašanju ili korupciji protiv članova Vijeća nalažu cjelovite i temeljite istrage, stoji u izjavi.

Naglašeno je, također, kako Zakon o VSTV-u ne predviđa nekažnjivost, već naprotiv, jasno predviđa mnoge mogućnosti prema kojima bi predsjednik VSTV-a mogao biti smatran odgovornim, uključujući disciplinske postupke.

Dodaje se da funkcija predsjednika VSTV-a zahtijeva čak i strožije pridržavanje etičkih principa koji reguliraju ponašanje sudaca i tužitelja budući da snosi veliku odgovornost u očuvanju nepristranosti i neovisnosti pravosuđa u cijeloj zemlji.

– Propust u pridržavanju profesionalnih standarda zapravo ugrožava neovisnost pravosuđa. Također podriva rad profesionalnih i moralnih sudaca i tužitelja koji ispunjavaju ove visoke standarde. Ohrabrujemo VSTV da ispuni svoju zakonsku funkciju i osigura da svi članovi budu odgovorni ljudima u BiH. Navodi se u zajedničkoj izjavi OSCE-a, OHR-a, te ambasada SAD, Velike Britanije, Njemačke, Nizozemske i Španjolske.

 

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori