JUNCKER S PLENKOVIĆEM U DUBROVNIKU: EU sa 158 milijuna eura bespovratnih sredstava obnavlja Zračnu luku u Ćilipima

Vrijeme:2 min, 0 sec

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je izvijestio predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera kako teče obnova dubrovačke zračne luke Čilipi te izgradnja Pelješkog mosta, što su projekti sufinancirani iz europskih fondova, te istaknuo da je Dubrovačko-neretvanska županija među najuspješnijim županijama u Hrvatskoj po apsorpciji europskih sredstava, javlja HRT.

Predsjednik izvršnog tijela EU-a Jean Claude Juncker posjetom jugu zemlje počeo je dvodnevni posjet Hrvatskoj u sklopu kojega će u petak doći u Zagreb.

– Prezentirali smo predsjedniku Europske komisije Junckeru tijek i realizaciju važnog projekta, a to je jačanje izgradnje infrastrukture dubrovačke zračne luke. To je projekt koji se sufinancira europskim sredstvima u iznosu od 155 milijuna eura, rekao je Andrej Plenković novinarima.

Obnova dubrovačkog aerodroma vrijedna je 225 milijuna eura, od čega 158 milijuna eura dolazi iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U prvoj je fazi, završenoj krajem 2016., za 64 milijuna eura izgrađena zgrada terminala.

Druga, koja bi trebala završiti do kraja 2020. obuhvaća obnovu 3300 metara duge piste, izgradnju novog spremišta za gorivo, izgradnju elektroinstalacija i prostor za odlaganje otpada, doznaje se u upravi zračne luke.

Po riječima premijera Plenkovića, projektom obnove dubrovačke zračne luke znatno se povećavaju kapaciteti prometa u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, i povećava se kvaliteta turizma, kako je rekao, u najjužnijem i najatraktivnijem dijelu Hrvatske.

– Ujedno smo izvijestili gospodina Junckera o tijeku projekta izgradnje Pelješkog mosta, strateškog projekta za Hrvatsku, za povezivanje juga Hrvatske s ostalim dijelom zemlje. Taj projekt jako dobro napreduje i on se, također, sufinancira iz europskih fondova u ukupnom iznosu od 357 milijuna eura, kazao je Plenković.

On je pri tomu istaknuo kako se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji europskim sredstvima obnavlja vodno-komunalna infrastruktura, kulturna baština, studentski domovi i brojni drugi projekti.

– Dubrovačko-neretvanska županija ubraja se među najuspješnije hrvatske županije u apsorpciji europskih sredstava, istaknuo je.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković i Jean Claude Juncker prošetali su Starim gradom u pratnji dubrovačkog gradonačelnika Mate Frankovića, župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića te u pratnji ministrica Gabrijele Žalac i Marije Pejčinović Burić.

Neki turisti poželjeli su se fotografirati s predsjednikom Europske komisije. Visoki dužnosnici potom su sa Straduna skrenuli u Široku ulicu gdje su otišli na večeru u obližnji restoran.

Plenković je najavio da će s Junckerom tijekom večeri u Dubrovniku i u petak u Zagrebu razgovarati o nizu aktualnih tema, okviru rada budućih tijela EU-a, politici proširenja i višegodišnjem financijskom okviru.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)