(FOTO/VIDEO)Završila međunarodna vojna vježba Immediate Response 19

Vrijeme:2 min, 11 sec

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju danas, 5. lipnja 2019., završila je međunarodna vojna vježba Immediate Response 19, glavni obučni događaj ove godine u RH na kojem je također obilježena i 10. obljetnica članstva Republike Hrvatske u NATO savezu.

Završnoj ceremoniji vježbe nazočili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske ujedno i zamjenik direktora vježbe za Hrvatsku brigadni general Boris Šerić, zapovjednik Gardijske motorizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid te brigadir Ivica Matanović voditelj kontrolne skupine vježbe.

Težišni cilj vježbe, koju su kao suorganizatori i domaćini provele Republika Hrvatska, Republika Slovenija i Mađarska uz zapovjedništvo američkih kopnenih snaga za Europu (USAREUR) bilo je uvježbavanje vojne mobilnosti, odnosno mobilnosti multinacionalnih snaga. Na vježbi je sudjelovalo preko 1600 pripadnika oružanih snaga Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Kosova, SAD-a, Poljske, Francuske i Ujedinjene Kraljevine, Litve, Sjeverne Makedonije, Italije i Njemačke. Direktor vježbe Immediate Response 19 bio je general pukovnik Christopher Cavoli zapovjednik Zapovjedništva američkih kopnenih snaga za Europu.

 

Hrvatskim oružanim snagama bilo je dodijeljeno zapovjedništvo multinacionalne bojne, što je uključivalo zapovjednika bojne i vodeća stožerna mjesta.

Kroz povećavanje sposobnosti zemalja sudionica da provedu cijeli spektar vojnih operacija, vježbanje zajedničkih pokretnih postrojbi te testiranja sposobnosti snaga za brzo izmještanje na ključni teren također je ostvaren doprinos borbenoj snazi.

Ova vježba bila je prilika da se brodovima Hrvatske ratne mornarice po prvi puta prevezu snage s mjestom ukrcaja u luci druge savezničke države, u luci Drač u Republici Albaniji te da se iskaže spremnost Republike Hrvatske za doprinosom sigurnosti u susjedstvu kroz inicijativu A5.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov istaknuo je kako je “inicijativa A5 najvažnija i najuspješnija inicijativa pod pokroviteljstvom SAD-a koja je ostvarila značajne ciljeve i konkretne rezultate kroz uključivanje svojih članica u punopravno članstvo NATO-a”.
Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković rekao je kako se “vježba Immediate Response provodi od 2011. ali nikada do sada nije imala ovoliko partnera i saveznika što je dokaz da idemo u dobrom pravcu u smjeru izgradnje interoperabilnosti, jačanja partnerstva i izgradnje povjerenja ne samo u susjedstvu nego i u Europi”.

Zapovjednik međunarodne bojne pukkovnik Samir Mršić rekao je na kraju “Zajedno smo ostvarili naš cilj i dostigli željenu razinu interoperabilnosti. Iako nas vrijeme nije štedjelo pokazali smo izniman trud i spremnost na odricanje”.

 

morh.hr/ https://www.morh.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori