SVETAC DANA”Sveti Bonifacije,biskup”

Vrijeme:2 min, 2 sec

 

Svetac ključan za širenje kršćanstva u Njemačkoj prozvan apostolom Njemačke. Bio je obnovitelj i reorganizator Crkve među Francuzima. Ubijen je zajedno sa svoja pedeset dva pratioca.

Na današnji dan 754. godine mučeničku je smrt podnio sv. Bonifacije, biskup. Rođen je kao Winifrid oko 680. godine, postao je benediktinac i postigao visoku naobrazbu. U zreloj dobi odlučio se za misije među Germanima. Bilo je to 716. godine. Poslije je od pape Grgura II. dobio i pismeno dopuštenje za misionarenje.

U tom se dokumentu Winifrid prvi put naziva Bonifacije. Promjena imena značila je da posve pripada zajednici rimske Crkve. Godine 722. u Rimu je zaređen za biskupa svih Germana. Iako su neki Germani i prije njega primili kršćanstvo, njihov je život bio poprilično daleko od kršćanskog uzora. Bonifacijev misijski rad sastojat će se u tome da te već pokrštene Germane dovede do dubljih spoznaja kršćanskih istina i do pravoga života iz vjere. Za tu svrhu osnivao je na njemačkom tlu benediktinske opatije, iz kojih je onda ižarivala kršćanska uljudba i kršćanski život.Osnivao je i ženske samostane za benediktinke, pri čemu je imao naročitu pomoć od svete Liobe, žene hrabre i pune duha. Njoj Nijemci zahvaljuju prve početke višega odgoja za djevojke. Sve što je tada u Njemačkoj bilo učinjeno na području gospodarstva, graditeljstva, slikarstva, plastike, glazbe, književnosti, znanosti i odgoja, sve to bez izuzetka potječe iz benediktinskih samostana. Najglasovitiji samostan što ga je na njemačkom tlu utemeljio sv. Bonifacije bio je u Fuldi.

Budući je u to vrijeme cvjetao redovnički život, u misijskom radu koji je promicao biskup Bonifacije moglo je sudjelovati dovoljno redovnika. Posvuda je utemeljivao crkvenu hijerarhiju, osnivao župe i biskupije, jer ga je papa Grgur III. imenovao nadbiskupom s ovlašću utemeljenja biskupija i imenovanja biskupa. Organizirao je kler i odgajao misionare.

U proljeće 754. Bonifacije je otišao na sjever zemlje. Pratili su ga brojni misionari koji su uspješno propovijedali. U svom su taboru 5. lipnja očekivali katekumene koji su trebali primili sakramente. Umjesto njih nahrupili su razbojnici i poubijali sve nazočne. Ubijen je zajedno sa svoja 52 pratioca. Umakla je samo jedna žena. Od nje potječe i svjedočenje da je nadbiskup Bonifacije pokušao glavu zaštititi velikom, debelom knjigom, ali mu nije uspjelo. S nadbiskupom Bonifacijem je u grob u Fuldi položena i ta knjiga, s vidljivim tragovima udarca mačem. Zaštitnik je Njemačke, pivara, krojača te mnogih biskupija, naselja, župa i crkava diljem svijeta.

Sveti Bonifacije, moli za nas!

 

hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori