JUNCKER: Vratiti kulturu političkog kompromisa na Balkan

0

Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker ponovio je da ni jedna zemlja neće biti primljena u EU dok ne riješi sve bilateralne probleme, ukazavši istovremeno na neophodnost obnove kulture kompromisa na Balkanu.

Juncker je poslije razgovora s premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevim ocijenio da je sporazum Skoplja i Atene nevjerojatno političko dostignuće i primjer za pravo pomirenje za sve na Zapadnom Balkanu.

“To dokazuje što se sve može postići ako se posjeduje hrabrost i ima jasna perspektiva”, poručio je Junker.

On je dodao da su sporazumi koje je Sjeverna Makedonija postigla s Grčkom i Bugarskom primjeri obnovljene a neophodne kulture političkog kompromisa u regiji.

“Rekao sam 2018. da ni jedna zemlja članica neće biti primljena u EU ako ne riješi sve bilateralne razmirice. Sjeverna Makedonija je razumjela taj poziv, a svi drugi u regiji moraju uraditi isto”, poručio je Junker.

Predsjednik Europske komisije pozvao je zemlje članice EU da na osnovu napretka u reformama i povijesnog koraka Sjeverne Makedonije u postizanju dogovora sa susjedima odobre početak pristupnih pregovora sa Skopljem.

 

Tanjug/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara