GRABAR KITAROVIĆ: Voljela bih vjerovati da BiH ne stvara probleme Hrvatskoj s migrantima

0
Hrvatska nema razloga za brigu, ali uvijek ima razloga za oprez, poručila je danas predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović komentirajući izvještaj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), ističući da je Hrvatska sigurna zemlja te da je potreban neprestan kontakt sa susjedima, prenosi Hina.

U izvještaju o radu u prošloj godini SOA je objavila kako je sigurnosna situacija u Hrvatskoj stabilna te da trenutno ne postoje naznake niti vidljivi potencijali njezine značajnije destabilizacije.

“Vjerujem institucijama i agencijama koje se bave zaštitom hrvatskog teritorija. Država nema razloga za brigu, ali ima razloga za oprez, uvijek”, izjavila je predsjednica novinarima na konferenciji Večernjeg lista “Hrvatska kakvu trebamo”.

Novinare je zanimalo i smatra li da susjedna Bosna i Hercegovina stvara probleme Hrvatskoj u vezi s migrantima.

“Ja bih voljela vjerovati da ne, ali očito je da problema ima i zato sam rekla da moramo biti u neprestanom kontaktu sa susjednim državama, razgovarati s njima i rješavati sve – ne samo na razini SOA-e, nego i politički”, zaključila je predsjednica RH.

Naglasila je da je Hrvatska sigurna zemlja koja treba sarađivati sa susjednim zemljama kada je riječ o razmjeni podataka o potencijalnim ugrozama, o kretanjima ljudi posebno kada je riječ o povratnicima iz tzv. Islamske države, iz sirijskog i iračkog rata.

Grabar-Kitarović komentirala je i navode iz SOA-inog izvješća o djelovanju nekih država koje “Hrvatsku žele etiketirati svakojakim imenima i na taj način kreirati naš imidž u svijetu”.

Ustvrdila je kako se moramo potruditi i odgovarati na te namjere te imati kontraargumente koji će ići u pozitivnom smislu, predstavljajući Hrvatsku kao modernu evropsku državu po mjeri čovjeka, kako bismo se udaljili od imidža hrvatske kao balkanske zemlje.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara