SOA: S ciljem slabljenja zahtjeva za jednakopravnošću Hrvate u BiH prikazuju kao protivnike euroatlantskih integracija

Vrijeme:5 min, 28 sec

Sigurnosno obavještajna agencija Hrvatske (SOA) na svojim internetskim stranicama objavila je „Javno izvješće o radu Sigurnosno-obavještajne agencije za 2018. godine“. U uvodnom slovu Izvješća koje potpisuje direktor SOA-e Danijel Markić navodi se da se ovakvim dokumentom žele pomiriti dva oprečna načela o tajnosti i javnosti podataka, pa se objavljuje smo dio onoga što je Agencija radila u cilju zaštite građana. Izvješće se sastoji od nekoliko tematskih cjelina, a najzanimljiviji je dio „Jugoistočno susjedstvo“ u kojem se govori da određeni medijski i politički krugovi žele prikazati narod i političke predstavnike Hrvata u BiH kao protivnike euroatlantskih integracija čime se žele oslabiti vjerodostojnost legitimnih zahtjeva za jednakopravnošću u političkim krugovima EU i NATO-a, piše Hrvatski Medijski Servis.

Izvješće se bavi i sigurnosnim izazovima na globalnoj razini te u kontekstu Europske unije. Govori se o prisustvu hibridnog rata jer se sukobi vode niskim intenzitetom uz posredstvo diplomatskih, informacijskih i medijskih aktivnosti.

„Međudržavni sukobi u današnjem svijetu često se vode bez oružja ili niskim intenzitetom ratnih operacija uz značajno korištenje cijelog spektra ne-oružanih sredstava poput diplomatskih, informacijskih, medijskih i drugih aktivnosti u sklopu tzv. hibridnog ratovanja. U tom se smislu značajan dio sukoba između država „preselio“ u informacijsku i kibernetičku sferu“, navodi se u izvješću.

Terorizam prijetnja Europi

Izvješće ponavlja činjenicu da najveća prijetnja europskoj sigurnosti i dalje ostaje terorizam.

„Terorizam je i dalje najvidljivija i najizraženija prijetnja međunarodnoj sigurnosti i sigurnosti građana europskog kontinenta. Teroristi i dalje pokazuju spremnost i sposobnost provedbe najbrutalnijih oblika napada na tzv. meke mete, odnosno nezaštićena mjesta gdje se okuplja veliki broj ljudi, poput šetnica, trgovačkih centara i sajmova, uz uporabu priručnih sredstava poput noževa ili osobnih i teretnih vozila za provedbu napada. Pri tome, za planiranje napada, regrutaciju i obuku pripadnika, kao i za širenje vlastite ideologije terorističke skupine koriste suvremene komunikacijske tehnologije, posebice internet i društvene mreže. Ovaj način djelovanja terorističkih skupina nastavit će se i u budućnosti, uz stalno traženje novih načina zloporabe tehnologije za djelovanje i provedbu terorističkih napada“, navodi se u izvješću.

Dodaje se i da je smanjenje trenda terorističkih napada u Europi rezultat boljeg i koordiniranijeg djelovanja sigurnosno-obavještajnog sustava u Europi.

Politički i sigurnosni izazov u hrvatskom susjedstvu

Izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije RH (SOA) za čitatelje HMS-a najzanimljivije je po tome što jezgrovito sagledava politiku i sigurnosnu situaciju na području zemalja bivše Jugoslavije, a posebno se dotiče i pozicije Hrvata unutar BiH.

U Izvješću se ističe da se one države na europskom kontinentu koje EU i NATO Smatraju nestabilnima nalaze upravo u jugoistočnom susjedstvu Hrvatske.

“Države koje NATO i EU smatraju političkim i sigurnosnim izazovom osobito su aktivne na području hrvatskog jugoistočnog susjedstva koje je još uvijek izvan euroatlantskih asocijacija s ciljem usporavanja ili onemogućavanja daljnjeg širenja NATO-a i EU. Pri tome se koriste i obavještajnim aktivnostima, uključujući i nastojanja izravnog utjecaja na političke procese u državama susjedstva i pokušaje političke destabilizacije. Najočitiji primjer je spriječeni pokušaj državnog udara u Crnoj Gori u vrijeme parlamentarnih izbora u listopadu 2016., s ciljem destabilizacije Crne Gore uoči ulaska u NATO. U Crnoj Gori je za pokušaj državnog udara na dugogodišnje zatvorske kazne osuđeno 14 ruskih, srpskih i crnogorskih državljana“, navodi se u Izvješću.

Posebno se naglašava da je stabilnost u regionalnim okvirima još uvijek krhka. Istaknut je primjer zastoja u dijalogu između Beograda i Prištine, a zaključuje se da je nužan snažan politički angažman međunarodne zajednice kako bi se održala stabilnost.

RH prikazuju u negativnom svjetlu

SOA navodi da su protivnici euroatlantskih integracija iz hrvatskog susjedstva plasiranjem lažnih vijesti Hrvatsku željeli prikazati u negativnom svjetlu.

„U pojedinim državama susjedstva prisutna su nastojanja da se, posebice plasiranjem lažnih vijesti u medijskom prostoru i Jugoistočno susjedstvo i dalje obilježavaju nestabilnost i poteškoće u procesu euroatlantskih integracija društvenim mrežama, Republika Hrvatska prikaže u negativnom svjetlu. Ova nastojanja posebno su izražena u medijskim krugovima koji se protive euroatlantskim integracijama i prikazuju NATO i EU u negativnom svjetlu. U ovom je kontekstu SOA u listopadu 2017. godine za potrebe Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora izradila izvješće o informacijskim operacijama u funkciji slabljenja međunarodnog položaja Republike Hrvatske“, navodi se u izvješću SOA-e za 2019. godinu.

Oslabiti vjerodostojnosti zahtjeva za jednakopravnost Hrvata

SOA u Izvješću navodi daje, sukladno Strategiji o nacionalnoj sigurnosti, jedan od 4 temeljna nacionalna interesa RH i briga o ravnopravnom položaju, suverenitetu i opstanku hrvatskog naroda u BiH, kao i položaj hrvatske nacionalne manjine u drugim državama.

Autor izvješća SOA-e piše da trenutni položaj Hrvata u BiH obilježavaju nastojanja za dostizanje, postupno umanjene, političke jednakopravnosti s ostala dva konstitutivna naroda, a u skladu s postojećim ustavnim uređenjem BiH i Daytonskim sporazumom.

Najupečatljiviji dio Izvješća govori o tome kako se sustavno u dijelu medijskih i političkih krugova u BiH Hrvate želi prikazati kao protivnike euroatlantskih integracija kako bi se umanjili i oslabili njihovi legitimni zahtjevi za ostvarivanjem jednakopravnosti.

-U međunarodnom kontekstu, ističe se činjenica da se hrvatski narod i njegovi izabrani predstavnici u BiH u pojedinim političkim krugovima i medijima prikazuju kao protivnici europskih i euroatlantskih integracija i vrijednosti, čime se želi oslabiti vjerodostojnost hrvatskih zahtjeva u BiH za dostizanjem ustavne jednakopravnosti kod političkih krugova NATO-a i EU. Nastavlja se trend ekonomskog iseljavanja Hrvata iz BiH, koje zajedno s posljedicama ratnih protjerivanja, prijeti opstanku tamošnjih Hrvata i multietničkom karakteru bosanskohercegovačke države, navodi se u Izvješću.

Povratnici iz Sirije i Iraka predstavljaju sigurnosni izazov

Izvješće SOA-e za 2018. godinu obuhvaća i problematiku terorizma. Navodi se da povratnici s ratišta u Siriji i Iraku predstavljaju sigurnosni rizik za zemlje u regiji pa tako i za Hrvatsku.

„S područja jugoistočne Europe na ratište u Siriji i Iraku otišlo je oko 1000 osoba, pristaša džihadističkog salafizma, od kojih se većina priključila ISIL-u, a značajan dio sudjelovao je i u oružanim borbama. Oko trećine boraca vratilo se u matične države, dok ih je četvrtina poginula u borbama. Zbog kaotične situacije u Siriji i Iraku, kao i vojnih poraza ISIL-a i gubitka teritorija, podaci o njihovim lokacijama i sudbinama teško su dostupni. Značajan broj povratnika iz ISIL-a predstavlja sigurnosni rizik, posebice za države u koje se vraćaju u velikom broju. Radi se o osobama koje su sudjelovale u borbama na strani terorističke organizacije, vojno su obučeni i dodatno radikalizirani na ratištu. Države jugoistočnog susjedstva provode pravosudne postupke protiv povratnika iz terorističkih organizacija“, navedeno je u Izvješću.

Iz SOA-e navode da države „jugoistočnog susjedstva“ provode sudske postupke protiv povratnika sa stranih ratišta, ali da su zbog iznimno kratkih kazni (od jedne do tri godine) neki već na slobodi, ili će biti uskoro.

 

 

B. Galić/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)