VIDEO: Ima li spasa za Radobolju u kanalu nemara?

Vrijeme:1 min, 39 sec

Mostar ima puno zanimljivosti. Primjerice ima dvije rijeke, a nijednoj nema pristupa. Možda će se jednom netko sjetiti pa poput projekta „Zagreb na Savi“, pokrenuti projekt „Mostar na Radobolji“. Možda još ima nade za spas ono malo preostalog prostora pored ove rijeke koji je još uvijek javna površina, a mogao bi biti zona odmora ili šetanja za građane pored rijeke, piše Hrvatski Medijski Servis.

Zasada se čini kako je dobro što su mu na tim dijelovima obale zarasle u korov i travu, još malo visoku metar, pa da nema bespravne izgradnje. Građani su se u Mostaru već navikli i da se trava ne kosi i ne kupi smeće sa zelenih površina. A tamo gdje su predviđeni kontejneri, ne može im se uvijek ni pristupiti.

https://www.facebook.com/hrvatskimedijskiservis/videos/2323908831032417/?t=0

U naselju između „Dum-a“ i „Vatikana“ kontejnerima je najbolje mjesto, zamislite upravo pored Radobolje. To je i praktično jer kad se promaši kontejner vreće sa smećem otplutaju niz Radobolju. Eto i neke koristi od rijeke. Možda se pitate zašto se moraju vrećice bacati, umjesto donijeti i lijepo staviti u kontejner. E pa kao što i djelatnicima komunalnog poduzeća nije lako doći do kontejnera, tako ni građanima to ne uspijeva uvijek. Prvo se treba probiti preko zone krupnog otpada. Naime, postalo je normalno da se posebno na tom mjestu dovozi namještaj, stari ormari i sve ono što ljudima ne treba u stanu ili u podrumima. Ne samo iz tog naselja, već i šire. Građani koji su primijetili neke stalne „prijevoznike otpada“ poslali su nam i jedan takav snimak.

Možda još ima nade da Mostar postane urbano mjesto. Ali to znači da bi trebao imati uređene prostore za odlaganje smeća i otpada, zelene površine koje se održavaju, pristup rijeci, određene dane za besplatan odvoz krupnog otpada i mjesta za to, ali i sankcije za one kojima je jeftinije odložiti građevinski materijal ili namještaj pored kontejnera nego odvesti na deponiju otpada.

 

R.I./HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)