TIJEKOM POSJETA RUMUNJSKOJ: Papa Franjo zatražio oprost od Roma zbog povijesne diskriminacije i zlostavljanja

Vrijeme:1 min, 43 sec

Papa Franjo je u ime Katoličke Crkve od Roma zatražio oprost zbog “zlostavljanja, diskriminacije i segregacije” koje je pretrpjela ova zajednica, s čijim se članovima susreo za vrijeme posjeta Rumunjskoj.

Takvo njegovo stajalište moglo bi pojačati napetosti u odnosima s talijanskim ministrom unutarnjih poslova Matteom Salvinijem, koji otvoreno iskazuje neprijateljsko stajalište prema svim imigrantima.

“U ime Crkve od Gospodina i od vas tražim oprost za razdoblje u povijesti kada smo vas diskriminirali, zlostavljali ili pogrešno razumjeli”, rekao je Papa u govoru pred članovima romske zajednice u gradu Blaju u središnjoj Rumunjskoj.

Salvini, koji se često sukobljavao s Papom u pogledu migranata, prošli je mjesec gnjevno reagirao kada je Franjo u Vatikanu primio grupu Roma. Čelnik krajnje desne Lige i zamjenik talijanskog premijera tada je obećao da će zatvoriti sva romska naselja u Italiji.

Zadnja faza Papina trodnevnog posjeta Rumunjskoj bio je sastanak s pripadnicima romske manjine, koja broji između milijun i dva milijuna ljudi u zemlji od 20 milijuna stanovnika. Riječ je o siromašnoj i često jako marginaliziranoj zajednici.

Papu Franju su dočekale i pozdravile tisuće stanovnika četvrti Barbu Lautaru, podignute duž uske ulice koju čine malene kuće stisnute jedna uz drugu.

Pošto je pozdravio obitelj s djetetom koje mu je uručilo buket cvijeća, Sveti Otac se obratio vjernicima malene kvartovske crkve te pozvao Rome da “preuzmu veću društvenu ulogu, ne strahujući pritom podijeliti i pokazati posebnosti koje ih čine takvima kakvi jesu”. Pritom je podsjetio na romski “osjećaj za obitelj, solidarnost, gostoljubivost, zaštitu najslabijih u zajednici, poštivanje nadređenih te spontanost i radost življenja”.

“U srcu osjećam težinu, a to je težina diskriminacije, segregacije i maltretiranja kroz koje je prošla vaša zajednica. Povijest nam govori da tolika količina zla nije bila strana čak ni kršćanima, čak ni katolicima”.

“Ravnodušnost proizlazi iz predrasuda, ona potiče ogorčenost”, rekao je Papa sa žaljenjem, osudivši “riječi koje bole” i “stajališta koja siju mržnju i dovode do udaljavanja”.

Procjenjuje se da se u Europi broj Roma kreće između 10 i 12 milijuna, što iznosi oko 1,2 posto stanovništva EU-a.

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori