SUD BiH PODLEGAO PRITISCIMA Glavno vijeće HNS BiH dalo potporu BHRT-u i Miloviću

Vrijeme:2 min, 20 sec

Odjel za kulturu, medije, sport i informiranje Glavnog vijeća  Hrvatskog narodnog sabora (HNS BiH) oglasio se priopćenjem za javnost kojim se izražava podrška BHRT-u i novinaru Tvrtku Miloviću koji se zbog osporavanja njegovog imenovanja na poziciju urednika dokumentarno-suvremenog programa BHRT od strane Suda BiH našao na udaru dijela (bošnjačke) javnosti. U priopćenju se navodi da GV HNS-a BiH čvrsto stoji pri stajalištu da to nije mjerodavnost suda i da je Sud BiH u ovome slučaju podlegao pritiscima određenih javnosti te grubo prekršio svoje ovlasti.

Hrvatski Medijski Servis priopćenje Odjela za kulturu, medije, sport i informiranje Glavnog vijeća HNS-a BiH prenosi u cijelosti.

“Standardi medijske politike u Bosni i Hercegovini nažalost niti u 21. stoljeću nisu na prihvatljivoj demokratskoj razini. Vidljivo je to i po donošenju sudskih odluka koje u službi određenih ideologija i politika pokušavaju utjecati na neovisnost medijskog djelovanja, ali i po nekim medijskim objavama koje svjesno plasiraju neistine i potiču javni i medijski linč osoba koje se ne uklapaju u njihove ideološke i političke interese i okvire.

Jedan od vrhunaca takvoga djelovanje je presuda Suda BiH kojom je osporen natječaj za urednika dokumentarnog programa BHT1. U presudi se kaže kako izabrani urednik Tvrtko Milović „nije ispunjavao jedan od uvjeta natječaja, a to je besprijekorno poznavanje novinarskog kodeksa, uređivačkih načela, svjetskih standarda novinarstva“.

Svatko razuman bi se nakon ove kvalifikacije trebao upitati: na osnovu rezultata kojih testova i kojih kriterija je Sud donio takvu odluku te, još više, je li Sud mjerodavan donositi odluke o tome koliko koji novinar ili urednik besprijekorno poznaje novinarski kodeks, uređivačka načela i svjetske standarde novinarstva? Mi u Odjelu za kulturu, sport, medije i informiranje GV Hrvatskog narodnog sabora BiH stojimo čvrsto na stajalištu da to nije mjerodavnost suda i da je Sud BiH u ovome slučaju podlegao pritiscima određenih javnosti te grubo prekršio svoje ovlasti.

Posebno nas zabrinjava što je javna, a sada evo i sudska hajka na BHT1 i gospodina Milovića potaknuta činjenicom da gospodin Milović kao novinar i urednik nije htio prihvatiti ideološki diskurs i javne narative koje unitarističko-šovinistički mediji i pojedinci nastoje nametnuti kao jedinu istinu u BiH u koju se niti smije sumnjati, niti ju se smije propitivati. Posebno nas žalosti što određene strukovne medijske udruge, kao ni istaknuti medijski pojedinci, ne samo da nisu snažno javno osudili spomenutu unitarističko-šovinističku praksu nego su se svrstali u njene pokretače i glavne protagoniste.

Dajući punu potporu tijelima BHRT-a i gospodinu Miloviću, pozivamo i na snažnu reakciju domaćih i međunarodnih profesionalnih udruga, tijela vlasti i međunarodnih organizacija kojom bi se zaustavile zlouporabe medija i pravosudnih institucija i osigurala zaštita međunarodno zajamčenih prava: javnosti na informiranje, medija na neovisno i profesionalno obavljanje svojih funkcija te pojedinca na zaštitu temeljnih ljudskih prava.”, navodi se u priopćenju.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo