PEPIĆ ZA HMS: EK dovodi u pitanje tri važna stupa BiH, to bi moglo dovesti do ozbiljne političke krize

Vrijeme:2 min, 17 sec

Sadržaj Mišljenja Europske komisije o kandidacijskom statusu BiH je očekivan i ne iznenađuje. Riječ je o tehničkom dokumentu čiji bi sadržaj mogao značajno oblikovati sadržaj pojedinih poglavlja kad BiH postane kandidat odnosno započne pregovore za članstvo u EU, smatra mr. Ivan Pepić, voditelj Stručnog tima Instituta za društveno politička istraživanja iz Mostara.

U izjavi za Hrvatski Medijski Servis izdvojio je tri važna stupa na kojima se, po njegovu mišljenju, temelji današnja BiH, a koje Europska komisija problematizira. Njihovo dovođenje u pitanje moglo bi, upozorava sugovornik HMS-a, dovesti do ozbiljnije političke krize između tri konstitutivna naroda.

-Prvo, Komisija uočava složeno institucionalno ustrojstvo, pritom se osvrćući gotovo isključivo na odluke koje se donose na temelju etničke pripadnosti koje, prema Komisiji, negativno utječu na funkcionalnost BiH. Komisija ne dovodi izravno u pitanje postojanje konstitutivnih naroda, ali tehničkim rječnikom i diplomatskim akrobacijama nastoji prikazati njihovo postojanje kao gorući problem i izvor nefunkcionalnosti. Na temelju Ustava BiH politički lideri trebali bi oštro odbacivati takve navode, osobito hrvatski političari, kaže Pepić.

-Drugo, iščitava se da Komisiji smeta postojanje vitalnog nacionalnog interesa. Komisija ide čak korak dalje te u jednoj od 14 preporuka poziva na ukidanje veta za vrijeme implementacije pravne stečevine EU. Prihvaćanje te preporuke značilo bi ukidanje postojećeg koordinacijskog mehanizma, jer bi kantoni, entiteti i entitetske institucije bile podložne jednoj, državnoj razini za vrijeme pregovora za članstvo. Obzirom da je izvršeno brutalno političko nasilje nad Hrvatima u BiH u posljednja dva desetljeća, cinizam je očekivati da će oni odustati od mogućnosti veta i prepustiti pregovore isključivo državnoj razini, naglašava.

-Treće, Europska komisija poziva na reformu Ustavnog suda, uključujući i pitanje međunarodnih sudaca. Uz to naglašava i da je OHR nekompatibilan sa suverenošću BiH i članstvom u EU. To je prvi put, nakon dugo godina, da vrh EU problematizira utjecaj stranaca u BiH, napominje Pepić.

Podsjeća da je od 2002. do 2011. Visoki predstavnik ujedno bio i Posebni predstavnik EU u BiH.

– Dakle, EU itekako snosi odgovornost za odluke koje su nametnute u tom razdoblju na čemu treba znati ukazati u ključnim trenucima, sugerira Pepić.

Zanimljivo je, kaže, da s vremena na vrijeme pojedini bošnjački političari pozivaju OHR, kao uoči objave mišljenja Europske komisije, na korištenje Bonskih ovlasti. Očito je, dodaje kako neki vide međunarodne aktere kao koristan politički alat u vlastitim rukama.

Pepić, u izjavi za HMS, naglašava kako bi se hrvatska strana trebala znati oduprijeti svakom nasrtaju protiv postojećeg političkog sustava u BiH.

Ivan Pepić je magistrirao političke znanosti na Sveučilištu u Zagrebu i europske studije na Sveučilištu u Ženevi. Godine 2015. bio je Erasmus student na Odsjeku za političku znanost Sveučilišta u Beču. Njegovi istraživački interesi uključuju komparativnu politiku, teorije rješavanja i upravljanja sukobima, političke sustave u podijeljenim društvima i jugoistočnoj Europi.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)