UDAR ZA KOALICIJU: Predsjednica njemačkih socijaldemokrata podnijela ostavku; pada li vlada Angele Merkel

0

Predsjednica Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Andrea Nahles podnijela je danas ostavku na mjesto predsjednice stranke i zastupničkog kluba u Bundestagu.

Njemački socijaldemokrati pretrpjeli su težak poraz na nedavnim europskim izborima, no nitko nije očekivao ostavku njihove šefice.

“Podrška stranke više ne postoji”

“Ovim potezom želim otvoriti mogućnost otvaranja procesa popunjavanja te dvije funkcije novim kadrovima”, stoji u pismu kojim se 48-godišnja Nahles obratila stranci.

“Rasprave unutar zastupničkog kluba i unutar stranke posljednjih dana su mi pokazale da podrška stranke, koja je potrebna za obavljanje te dvije funkcije, više ne postoji”, obrazložila je svoju odluku.

Nahles se na čelu SPD-a nalazila od travnja 2018., a zastupničkog kluba od rujna 2017. godine. Bila je na čelu stranačke frakcije koja je htjela novi ulazak u koaliciju s Kršćansko-demokratskom unijom (CDU), a otpor protivnika tzv. velike koalicije u socijaldemokratskim redovima nije prestao te se posljednjih dana intenzivirao.

Pada vlada?

Ova situacija mogla bi dovesti do pada njemačke vlade. Naime, SPD će izabrati novog čelnika koji će najvjerojatnije doći iz frakcije koja se i prije godinu dana protivila novoj velikoj koaliciji socijaldemokrata i demokršćana.

Mediji pišu da je jedan od razloga za to taj što mogući novi predsjednik stranke Olaf Scholz, vicekancelar i ministar financija smatra da ne treba nastaviti s velikom koalicijom.

Analitičari procjenjuju da bi ostavka Nahles mogla pokrenuti proces ponovnog preispitivanja ulaska SPD-a u koaliciju što bi na kraju moglo rezultirati izlaskom socijaldemokrata iz vlade i novim izborima.

SPD je na europskim izborima završila kao treća najjača stranka u zemlji, iza CDU-a i Zelenih.

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara