Liverpool je prvak Europe!

Vrijeme:1 min, 28 sec

Nogometaši Liverpoola šesti put u povijesti postali su prvaci Europe nakon što su u finalnom susretu igranom pred 53.000 gledatelja na stadionu Wanda Metropolitano u Madridu pobijedili Tottenham sa 2-0.

Liverpool je poveo već u 108. sekundi utakmice golom Mohameda Salaha iz kaznenog udarca kojeg je skrivio Mousa Sissoko igrajući rukom, piše HRT.

Bio je to drugi najbrži gol u finalima Lige prvaka. Rekord još drži kapetan Milana Paolo Maldini koji je u finalu 2005. protiv Liverpoola zabio pogodak nakon 50 sekundi utakmice. Najbrži gol u povijesti Lige prvaka zabio Nizozemac Roy Makayy koji je u dvoboju Bayerna i Real Madrida u ožujku 2007. zatresao mrežu ‘Kraljevskog kluba’ nakon svega 10 sekundi utakmice.

Pobjedu Liverpoola potvrdio je Divock Origi u 87. minuti.

Hrvatski reprezentativac Dejan Lovren nije nastupio u finalu, ali je postao deseti hrvatski nogometaš koji je osvojio Ligu prvaka od proglašenja hrvatske neovisnosti. Prije njega naslov prvaka Europe osvojili su Alen Bokšić, Zvonimir Boban, Davor Šuker, Dario Šimić, Igor Bišćan, Mario Mandžukić, Luka Modrić, Ivan Rakitić i Mateo Kovačić.

Za ‘redse’ je to bilo deveto finale Kupa i Lige prvaka, te šesti naslov nakon što su slavili i 1977., 1978., 1981., 1984. i 2005.

Šestom europskom krunom, Liverpool se probio na treće mjesto najuspješnijih klubova, a ispred njega su tek Real Madrid (13) i Milan (7). Slijede Bayern i Barcelona sa po pet titula, Ajax s četiri krune, te Inter i Manchester United s po tri naslova.

Bilo je to i sedmo finale elitnog nogometnog natjecanja ‘Starog kontinenta’ u kojem su igrali klubovi iz iste zemlje, te drugo u kojem su snage odmjerili Englezi. Prije 11 godina u Moskvi su igrali Manchester United i Chelsea, a nakon izvođenja kaznenih udaraca slavio je ManU.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Šport/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)