PETIR: Neki se nisu izjasnili, voljela bih čuti što Hasanbegović misli o tome da su Bošnjaci izabrali hrvatskog člana Predsjedništva

Vrijeme:1 min, 37 sec

Marijana Petir kao nezavisna kandidatkinja na izborima za Europski parlament nije se uspjela domoći mandata u Strasbourgu. Ipak, osvojila je čak 40 000 preferencijalnih glasova što je prometnulo u jednu od zanimljivijih pojava na političkoj sceni u Hrvatskoj nakon netom završenih europskih izbora, piše Hrvatski Medijski Servis.

Petir je dugogodišnja HSS-ovka, ali se nakon sukoba s predsjednikom te stranke Krešom Beljakom zbog programskih usmjerenja odlučila u političkoj areni okušati u vlastitom angažmanu.

U programu zagrebačke televizije N1 Petir je komentirala rezultate izbora za Europski parlament u Hrvatskoj. Na upit da prokomentira može li doći okrupnjavanja desne političke scene u Hrvatskoj Petir je kazala da ne vjeruje u takav scenarij jer joj smetaju otvorena koketiranja nekih članova “Hrvatskih suverenista” te “Neovisnih za Hrvatsku” s baštinom totalitarnih režima te antisemitizmom.

„Mislim da se ljudi koji podržavaju rasne zakone i antisemitizam uopće ne bi smjeli kandidirati na europskim izborima, a takvih je bilo na listama koje su spomenute kao potencijalni partneri (“Hrvatski suverenisti” i “Neovisni za Hrvatsku”; op. a.)“, rekla je Petir.

Petir također ističe da za nju postoji problem što se još uvijek neki političari nisu izjasnili o pitanju činjenice da su Bošnjaci Hrvatima po treći put izabrali Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

-Postoji problem oko nekih političara koji se još uvijek nisu izjasnili što misle o tome da su Muslimani izabrali hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Voljela bih čuti što gospodin Hasanbegović misli o tome, rezolulutna je Petir.

Bivša zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir zamjera Bruni Esih i to što su „Neovisni za Hrvatsku“ svoju kampanju gradili na promicanju nekih totalitarnih ideja, kao što bi se „Suverenisti,ističe Petir, imali na listama ljude koji se zalažu za rasne zakone i promiču antisemitizam.

„Te ideje ne podržavam i to mi je apsolutno neprihvatljivo. Takve ideje nikada nisu bile dijelom mog vrijednosnog sustava. Ja sam demokršćanka i svi koji dijele taj sustav vrijednosti dobrodošli su za razgovor“, kazala je Petir.

 

/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)