Damir Pešorda: Škoro na Pantovčaku

Vrijeme:3 min, 12 sec

 

Kad sam prije nešto manje od mjesec dana u intervjuu za portal HKV-a na pitanje o predstojećim predsjedničkim izborima odgovorio  da će vjerojatno pobijediti gospođa Kolinda Grabar-Kitarović, ali da bih ja rado u utrci za Pantovčak vidio Pervana ili Škoru, htio sam se, zapravo, našaliti i tako predsjedničkim izborima oduzeti nešto od one pompe i ozbiljnosti koja im je ostala još iz tuđmanovskih vremena iako su predsjedniku faktično oduzete gotovo sve ovlasti. Međutim, dvadesetak dana nakon toga Škoro se prometnuo u ozbiljnog kandidata iako se još nije ni kandidirao. U istraživanjima javnog mnijenja probio se već na treće mjesto, a – kako mediji nagađaju – uskoro bi ozbiljno mogao ugroziti Kolindu Grabar-Kitarović jer oboje, slikovito rečeno, zahvaćaju iz istog biračkog bazena.

   Mogući ulazak Miroslava Škore u utrku  za Pantovčak zakomplicirat će život aktualnoj predsjednici, a može posredno utjecati i na hrvatsku znanost. Izgubi li izbore, predsjednici bi se ukazala prigoda da se intenzivnije posveti znanstvenom radu, pobijedi li eventualno na predsjedničkim izborima, Škoro bi na određeno vrijeme bio izgubljen za znanstveni i profesorski rad. Ipak, šalu na stranu, predsjednički izbori nisu nebitni, oni bi mogli odrediti smjer politike u Hrvatskoj. Ako već na današnjim izborima (pišem ovo u nedjelju) HDZ počne polako gubiti potporu birača, predsjednički bi izbori vjerojatno predstavljali nastavak tog procesa. U tom slučaju Miroslav Škoro bi mogao biti vjesnik HDZ-ova konačnog poraza. U tomu bi bilo neke poetske pravde: da nekadašnji hadezeovac kazni HDZ koji je skrenuo s Tuđmanova puta.

   Kolinda Grabar-Kitarović nije imala dovoljno hrabrosti da se suprotstavi Plenkoviću, kao uostalom ni tzv. desnica unutar HDZ-a. Usvajanjem Istanbulske deklaracije, pristajanjem uz Marakeški sporazum, prepuštanjem ideološko-svjetonazorskih resora kulture i prosvjete osobama i političkim snagama koje su negacija onih vrijednosti kojima se HDZ voli kititi u predizborno vrijeme – Plenkovićev HDZ je bruxellesku zadaću riješio za peticu, ali onu domaću, čini mi se, za jedinicu. HDZ-ova se desnica osramotila kukavičkim uzmicanjem pred Plenkovićem, predsjednica također, tako da su oni izgubili šansu da na nekim sljedećim izborima koliko-toliko autentično tumače osjećaje, težnje, želje i strahove običnog hrvatskog čovjeka. Koji je, budimo iskreni, u političkom smislu najbliži onomu što zagovaraju od medija omraženi ”populisti”.

  Tako se konačno otvara prostor za ozbiljnu oporbu HDZ-u s desna. Tu se nalaze dvije skupine, NHR i HSP jedna te Hrvatski suverenisti druga, dok Most još uvijek ostaje nedefiniran u tom pogledu. Do predstojećih parlamentarnih izbora ostaje još dovoljno vremena da te grupacije postignu neki dogovor oko zajedničkog nastupa i istisnu HDZ s mjesta svojevrsnog monopolista kada su glasovi državotvornih Hrvata u pitanju. No, prije parlamentarnih izbora bit će predsjednički i HDZ će, koliko god Plenković i ne bio oduševljen Kolindom Grabar-Kitarović, poduzeti sve da ona pobijedi jer bi njezin poraz bio i poraz HDZ-a. Naime, sad je već prekasno da HDZ odabere nekog drugog kandidata ili da se Kolinda Grabar-Kitarović udalji od HDZ-a.

  Da sada Davoru Dijanoviću, uredniku portala HKV.a, odgovaram na pitanje o vjerojatnom pobjedniku predsjedničkih izbora, odgovorio bih da će Kolinda Grabar-Kitarović vjerojatno izgubiti ako se u utrku uključi Miroslav Škoro. Počeo sam članak s tezom da bi Škoro mogao biti katalizator narodnog nezadovoljstva Plenkovićevim HDZ-om, no svjestan sam da u toj računici ima još jedna nepoznanica – tko stoji iza samog Škore? Teško da bi to mogla biti jedna od spomenutih grupacija koje se bore za poziciju desne oporbe HDZ-u, nemaju oni za to ni interesa ni resursa. Stoga nije isključeno da je Škoro projekt neke trenutno potisnute struje u HDZ-u. Bilo kako bilo, dobro bi bilo da nakon što je Kolinda Grabar-Kitarović maknula Tita s Pantovčaka, netko sada makne i Matu Granića s Pantovčaka.

  Ako je pozadinski inspirator tih dvaju micanja isti, treba mu čestitati, bez obzira na razloge koji su ga na to ponukali.

Damir Pešorda/Hrvatski tjednik/Hrvatsko nebo

  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)