NJEMAČKA KANCELARKA: Merkel: ´Mračne sile u Europi se uzdižu´

0

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je na porast ‘mračnih sila’ u Njemačkoj i drugim dijelovima svijeta.

Dan nakon izbora za Europski parlament, njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u razgovoru za CNN kako u Njemačkoj još ima posla koji treba obaviti kako bismo se suočili s mračnim silama koje u toj zemlji i u drugim dijelovima svijeta dobivaju potporu. “U Njemačkoj se, očigledno, uvijek moraju promatrati u određenom kontekstu, u kontekstu naše prošlosti, što znači da moramo biti još oprezniji od drugih”, rekla je te dodala kako se moramo suočiti sa “sablastima prošlosti” i da moramo reći mladima što je povijest donijela.

Posljednjih dana, nakon porasta antisemitskih napada, vodeći državni dužnosnici upozorili su njemačke Židove da u javnosti ne nose kipe (židovske kapice). Govoreći o porastu antisemitizma, Merkel je rekla kako je Njemačka nažalost uvijek imala određeni broj antisemita. “Do današnjeg dana ne postoji nijedna sinagoga, nijedan vrtić za židovsku djecu, nijedna škola za židovsku djecu koju njemački policajci ne trebaju čuvati”, dodala je.

Merkel, koja je već više od 13 godina kancelarka i koja je nadživjela mnoge globalne vođe, preuzela je na sebe veliku odgovornost za populistički val u Europi, dok su je neki krivili za porast potpore krajnje desnoj, antiislamskoj Alternativi za Njemačku (AfD) zbog njezina načina rješavanja europske izbjegličke krize.

Stoji iza svoje migrantske politike

Kancelarka je ponovno branila svoju odluku da pusti gotovo milijun izbjeglica u Njemačku, rekavši kako najbolji način pristupanja imigracijama nakon humanitarnih kriza, poput onih u Siriji i Iraku, nije bio da se zatvorimo prema drugima, već da budemo “oprezniji” pri osiguravanju “dovoljne zbrinutosti” izbjeglica koje bježe iz tih zemalja.

Da nije došlo do prognoziranog krajnje desničarskog vala na europskim izborima prošlog tjedna, uvelike se pripisivao povećanoj potpori za proeuropske zelene i liberalne stranke i povećanom odzivu u cijelom bloku. U Njemačkoj je zelena stranka završila na drugom mjestu, nakon Merkelove Kršćanske demokratske unije.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara