Katica Kiš: Svileni bomboni

Vrijeme:1 min, 39 sec

 

Moje djetinjstvo je bilo teško i mučno. Morala sam rano pomagati u mnogim poslovima  svojim roditeljima. Moj otac nije bio snalažljiv u životu, te kao da je tražio sve najteže poslove, koji nisu bili dobro plaćeni; pravio je ciglu (poput Židova u Egiptu), kopao kanale, obrađivao s mukom zemlju.

No, pored svega toga našao bi načina i vremena da razveseli svoju djecu i prisutne odrasle. Svake večeri zimom, čitao bi pri petrolejki iz  domoljubnih romana Janka Matka ili iz romana Marije-Jurić Zagorke. Sijelo je bilo svake večeri u drugoj kući. Već sam kao dijete bila zaljubljena u dobru literaturu. Tako smo tata i ja jedne zime čitali tri dana i tri noći, roman „Tajnu krvavog mosta“ od Zagorke,  koji je izlazio u svescima.

Jedne zimske večeri, dok smo se majka, sestra Ljuba i ja grijale  na toploj zidanoj peći, ušao je moj otac kroz vrata, noseći jedan poveći papirni zamotuljak ispod ruke.  Znatiželjno sam mu prišla i upitala ga:

„Tata, što ti to nosiš pod pazuhom?“

On ležerno odgovori:

„Nosim bombone.“

„Ma kakve bombone! Tako puno bombona ti nisi kupio“.  Otac je pobjedonosno se smiješeći uzeo vrećicu i prosuo sadržaj po malom kuhinjskom stolu. Sestra Ljuba i ja razrogačile smo oči od uzbuđenja, ugledavši veliku hrpu najfinijih, krupnih, svilenih bombona, punjenih čokoladom. Uskliknula sam od radosti:

„O, o, koliko bombona! Tako puno mojih najdražih bombona!“

Bilo ih je oko kilogram.

„Pa odakle ti toliki bomboni?“, upitala sam oca.

„Dobio sam ih na kartama“, odgovorio je. Otac je u zimi prekraćivao vrijeme sa susjedima, igrajući karte za minimalne uloge.

Alaj sam se te večeri najela ovih lijepih svilenih, hruskavih bombona. Tim slađe, jer smo slatkiše i narandže dobivali samo za Božić. Takvu ukusnu i dobru vrstu bombona, više nikad nigdje, nisam našla. Moj otac je i sam bio sretan, što je priuštio malo radosti svojoj djeci. U današnje vrijeme  izobilja, čak se i djeca ne znaju tako od srca, jako radovati, jer nisu više ničega željna.

Katica Kiš/Hrvatsko nebo

Odgovori