sdr

 

Na četvrtom Susretu žena – braniteljica Domovinskog rata s braniteljicama Hrvatske vojske iz cijele Hrvatske sudjelovale su i braniteljice Hrvatskog vijeća obrane, a one su sa ponosom predstavljale i sve ostale braniteljice, koje su u najtežim ratnim uvjetima bile ne samo hrabre, nego su i dale nemjerljivi doprinos u sanitetskim, administrativnim i logističkim poslovima, na prvim crtama bojišnice, rame uz rame s braniteljima. Vrlo često čineći podvige za koje nekad nisu bili spremni i njihove kolege neumorno su radile u najtežim uvjetima, bez radnog vremena i vrlo često bez smjene na terenu. Malo žensko stopalo nerijetko je izvlačilo ranjenike s miniranih područja, spašavale su živote kako vojnika tako i civila, a bile su kao brižne sestre i majke kada bi umor i strah savladao njihove suborce.

Program proslave započeo je okupljanjem sudionica u Solinu s južne strane Svetišta Gospe od Otoka, a nakon toga upriličeno je polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježju u Solinu i na spomen križu na splitskom groblju Lovrinac. Za sve poginule, nestale i umrle branitelje i braniteljice služena je sveta misa u crkvi Gospe od Otoka u Solinu.

Nakon Solina, svečani program održan je u Splitu. U Domu Hrvatske vojske ‘General-bojnik Ivo Jelić’ u Lori upriličena je svečana akademija i otvaranje izložbe ratnih fotografija ‘Žena – majka – ratnica’. U ime predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović skup je pozdravio župan Blaženko Boban, saborski zastupnik Petar Škorić prenio je pozdrave u ime Hrvatskog sabora, u ime Ministarstva obrane RH okupljene braniteljice pozdravio je i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, komodor Ivo Raffanelli, a u ime Grada Splita gradonačelnik Andro Krstulović OparaU ime organizatora okupljenima su se obratili Bruno Vukić, predsjednik UDVDR – ogranak Splitsko-dalmatinske županije i Mirjana Rakijarpredsjednica Kluba žena UDVDR – ogranak Splitsko-dalmatinske županije.

Susret je organiziran pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar KitarovićMinistarstva hrvatskih branitelja, Splitsko-dalmatinske županije, te gradova Splita i Solina.

Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.