RADONČIĆ KOD HADŽIFEJZOVIĆA: Nije Komšić moj kontrolor!

Vrijeme:3 min, 2 sec

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, gostovao ja u “Centralnom dnevniku” Senada Hadžifejzovića na sarajevskoj televiziji “Face TV”. Istaknuo je, među ostalim, da SDA, SBB i DF još uvijek nisu u koaliciji te da Željko Komšić, drugi bošnjački član Predsjedništva BiH nije njegov kontrolor.

Na pitanje je li ostao pri mišljenju da je Bakir “ kreten”, Radončić kaže:

-Ja sam prošao suđenja na kojima sam pravomoćno oslobođen, prošli smo kampanje u kojima nas je Izetbegović vrijeđao, gdje je bio čak i kažnjen zbog toga. Kulminiralo je time što sam rekao da je kreten, ali ne želim se izvinjavati, jer imam pravo  koristiti takvu vrstu kolokvijalnog rječnika.

Zarad određenih interesa je ušao u koaliciju sa SDA, za koju je kazao da i nije koalicija!

– Mi smo se obradovali kada je DF ušao, ali je SDA procijenila da im SBB treba, kazao je.

-Potpisali smo neku vrstu izjave o pravljenju patriotskog bloka, mi nismo koalicija, mi smo na putu koalicije prošli ključnih 10%. Dogovorili smo se da pravimo koaliciju. Prošli put smo se jako lagano dogovorili i jako teško radili, ovog puta trebamo teško pregovarati da bi lakše radili. Ja Dodiku uopće ne odgovaram. Ne želim se braniti, želim pitati što je u tome da budemo izolirani, da nemamo nikakve komunikacije sa susjednim državama. Zar je dobro za BiH da Dodik ide u Beograd, a Čović u Zagreb? Mi moramo naći odgovor na srpsko-hrvatsko zbližavanje. Bošnjaci moraju mnogo hrabrije ići bilo gdje, istaknuo je govoreći da nije izdajnik, ali se mora, kako kaže, boriti za ljude.

-Mogu ja nevoljeti SDA i Izetbegovića, može i on  nevoljeti mene, ali mi smo dvojica najjačih bošnjačkih političara. Ne trebamo kao bošnjački politički faktor  dopustiti Željku Komšiću da nas gleda s balkona i govori kako će se nešto raditi. Komšić nama može probati igrati neku regulatornu agenciju, nama to ne treba, rekao je dodajući da se Komšić približavao SDA, a Nikšić ostao dosljedan BH bloku.

Oni koji su ostali principijelni ,BH blokom, neulaskom u vlast pojačavaju pozicije prije lokalnih izbora, potvrdio je Radončić.

-Lako se može dogoditi da SBB, neku cijenu državnog patriotizma plati na lokalnim izborima, lošim rezultatom, dodao je Radončić.

Hoće li preuzeti ministarsku poziciju ovisi od mnogo faktora.

Govoreći o putu ka NATO-u IPAP nije kompromis, istaknuo je i da to ne žele.

-Srbija ima mnogo bolju suradnju s NATO savezom. Za nas je MAP najbolje rješenje,ne mogu govoriti o kojem kompromisu govori Izetbegović, ali se radi na tome.

Na uporno inzistiranje urednika Hadžifejzovića, Radončić je rekao da MAP ostaje, a da će se oko ANP-a naći neki kompromis.

-Padaju standardi u BiH. Imamo nesređene odnose i ne smijemo gubiti vrijeme. Mora netko ući u federalnu i državnu vlast i stalno podsjećati na ekonomiju i financije, kazao je Radončić, govoreći da je Bakir bolji s Dodikom i Čovićem.

-Ja nisam izradio Nikšića, poslao sam mu poruku da se nadam da će pobijediti kao predsjednik SDP-a, kazao je, nakon čega se razgovaralo o VSTV-u i aferi “potkivanja” Milana Tegeltije.

-Mektić nije otišao na lice mjesta gdje su ubijeni policajci, a sada hoće biti pred VSTV-om. Mektić ima mnogo kaznenih  prijava. Ministar sigurnosti se ne smije baviti organizacijom demonstracija, naročito demonstracija pred zgradom Suda BiH. Što ako kriminalne skupine uđu i otmu dokaze o ratnim zločincima. Nitko nije kriv dok mu se to ne presudi, kazao je Radončić govoreći o Tegeltiji.

U video prilogu pogledajte što Radončić kaže odgovarajući na pitanja: Hoće li ostati u Vladi ŽS? Kada će biti formirana federalna i državna vlast? Koliki toranj pravi i tko je investitor? Što kaže o Lagumdžiji, Nikšiću, Mektiću, Dodiku, Čoviću, Konakoviću…

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)