Njemačka protiv američkih sankcija uperenih protiv projekta „Sjeverni tok 2“

Vrijeme:1 min, 50 sec

Njemačka vlada „primila je na znanje“ izjave Sjedinjenih Država o uvođenju sankcija protiv projekta „Sjeverni tok 2“ ali ih ne namjerava podržati, izvijestio je Reuters pozivajući se na njemačko Ministarstvo ekonomije i energetike.

Naime, američki ministar energetike Rick Perry je 21. svibnja u Kijevu izjavio kako će Kongres uskoro pripremiti zakonski prijedlog o sankcijama prema tvrtkama povezanim s projektom plinovoda „Sjeverni tok 2“

Te bi se sankcije, osim u odnosu na tvrtke-investitore, sada primarno odnosile na europske tvrtke-izvođače radova, prije svega polagače podmorskih plinovodnih cijevi po dnu Baltičkoga mora. Radi se o velikim tvrtkama iz Italije i Švicarske „Saipem“ i „Allseas Group“.

Podsjetimo, do sada je položeno više od 1200 kilometara ukupne trase dvocjevnog plinovoda „Sjeverni tok 2“, što je oko 51% njegove ukupne duljine. Također je pribavljen i najveći dio financijskih sredstava za njegovo dovršenje, koje je planirano za kraj ove ili početak iduće godine. Problem predstavlja još samo Danska, koja jedina od zemalja kroz čije bi teritorijalne vode prolazila trasa budućeg plinovoda, koja još oteže s davanjem potrebne dozvole, zbog čega operater ovog projekta, tvrtka „Nord Stream 2 AG“ mora imati u planu i alternativnu rutu koja zaobilazi danske teritorijalne vode i produljuje trasu plinovoda za 50-ak kilometara. Kopenhagen je nedavno „Nord Stremu 2 AG“ ponudio i novu, već treću po redu varijantu (iako je ovaj pristao i na prve dvije) za prolaz plinovoda danskim vodama, što je opet prihvaćeno ali je operater ovoga puta uz potvrdan odgovor uložio i tužbu protiv Danske zbog otezanja davanja svog konačnog odgovora. Za sada, dok radovi nisu došli u blizinu danskih voda taj problem ne utječe na dinamiku izvođenja radova, a ako do tada danske dozvole i dalje ne bude, radovi s te dionice će se izvući u međunarodne vode danskog gospodarskog pojasa za što dozvola danske vlade nije potrebna.

Očito je kako Danska, kao vjerna američka saveznica kalkulira i oteže s izdavanjem dozvole što je više moguće, čekajući eventualni politički rasplet događaja koji bi išao u smijeru zabrane toga projekta, a u suprotnom će u zadnji trenutak izdati potrebnu dozvolu jer će i sama imati financijsku korist ukoliko plinovod bude išao i njezinim teritorijalnim vodama.

 

M.M./http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori