Večeras osamnaesto izdanje ‘Večernjakova pečata’

Vrijeme:1 min, 24 sec

Tradicionalna manifestacija izbora osobe godine u Bosni i Hercegovini “Večernjakov pečat” bit će održana večeras u Mostaru.

Organizatori najavljuju da će i ovaj put manifestacija okupiti veliki broj gostiju iz javnog života iz BiH i inozemstva, a događaj će izravno prenositi BHRT, HRT i mreža lokalnih radijskih i televizijskih postaja u BiH.

Posebni ocjenjivački sud svake godine sa šireg popisa od preko tisuću kandidata izabere 150 osoba iz svih životnih sfera koje se u 15 kategorija natječu za glavnu nagradu “osoba godine”.

Među 200 nagrađenih u proteklih 18 godina su državnici, gospodarstvenici, glumci, humanisti, svjetski autoriteti, uključujući dvojicu papa – Benedikta XVI i Franju.

Na prošlogodišnjoj dodjeli “Večernjakova pečat” za osobe godine proglašena su četvorica nogometnih izbornika podrijetlom iz BiH (Zlatko Dalić, Vladimir Petković, Mladen Krstajić i Vahid Halilhodžić) koja su reprezentacije Hrvatske, Švicarske, Srbije i Japana odveli na Svjetsko nogometno prvenstvo.

– Uz dodjelu priznanja, “Pečat” je pokretač brojnih drugih velikih događaja. Primjerice, na pozornicu su donesena dva najveća izgubljena dokumenta iz BiH. Upravo zahvaljujući “Pečatu”, Daytonski mirovni sporazum (Ustav BiH) pronađen je i prvi put službeno preveden na tri jezika. “Pečat” je Povelju Kulina bana, “rodni list BiH” star više od osam stoljeća, vratio državi, u preslici. Uz veliko iznenađenje javnosti ta su dva dokumenta pokazana na pozornici “Pečata” – podsjeća Jozo Pavković, direktor i glavni urednik Večernjeg lista BiH, koji je uz BHRT suorganizator “Večernjakovog pečata”.

Pavković ističe kako će “Večernjakov pečat” neformalnu titulu društvenog događaja godine opravdati i bogatim glazbenim programom te pratećim sadržajima same manifestacije.

Posebno naglašava promociju pozitivnih vrijednosti i rezultata koje su u prošloj godini ostvarili “obični” ljudi, oni o kojima se u medijima malo zna i govori.

 

F/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori