SRBIJA ZA JAČANJE DIJALOGA S HRVATSKOM: Posjeta premijera Plenkovića Beogradu “bio bi dobar signal”

Vrijeme:1 min, 30 sec

Odnosi Srbije i Hrvatske važni su za stabilnost regije i zato je neophodno unaprijediti dijalog i pojačati rješavanje otvorenih pitanja, a posjet hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Srbiji bio bi poticaj suradnji i dijalogu, ocijenjeno je u utorak na sastanku premijerke Srbije Ane Brnabić s hrvatskim veleposlanikom u Beogradu Gordanom Bakotom.

Brnabić i Bakota razgovarali su o situaciji u regiji i bilateralnim odnosima dviju država, a predsjednica srbijanske vlade istaknula je da su odnosi Srbije i Hrvatske važni za stabilnost regije i da je, sukladno tome, neophodno jačanje suradnje, priopćeno je iz srbijanske vlade.

Hrvatski veleposlanik ocijenio je priključenje zapadnog Balkana Europskoj uniji ključnim za prosperitet svih zemalja regije, dodajući kako će to biti jedno od važnih pitanja tijekom predsjedanja Hrvatske EU-om u prvoj polovici 2020.

Bakota je, kako se navodi, izvijestio Brnabić o cilju Hrvatske da tijekom predsjedanja organizira Summit EU – zapadni Balkan, na kojem bi važna tema bila upravo europerspektiva zemalja regije i proširenje EU.

Na sastanku je istaknuta važnost unaprjeđenja odnosa u oblasti prava manjina, kako bi svi građani, bez obzira na nacionalnost pripadnost, bili jednako tretirani.

Ocijenjeno je da bi veliki pomak na ovom polju, u interesu obje države, mogao biti napravljen na polju prekogranične suradnje, korištenjem IPA fondova.

Brnabić je zaključila i da je u interesu Srbije i Hrvatske suradnja na unapređenju željezničkog prometa i upozorila da će 2020., u domeni infrastrukturnih projekata, fokus Srbije biti upravo na željeznici.

Na sastanku se razgovaralo i o suradnji gospodarskih komora Srbije i Hrvatske i planovima za organiziranje gospodarskog summita dviju država tijekom 2019., navedeno je u priopćenju.

Premijerka Brnabić i veleposlanik Bakota suglasili su se da bi posjet hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Srbiji u narednom razdoblju bio dobar signal za daljnje unapređenje suradnje i međudržavnog dijaloga, navedeno je u priopćenju srbijanske vlade.

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)