SAD će privremeno ublažiti zabranu korištenja proizvoda tvrtke Huawei

Vrijeme:1 min, 29 sec

Kako bi olakšala američkim tvrtkama da se nose sa zabranom poslovanja s Huaweijem, odnosno kako bi im osigurala neku vrstu prijelaznog razdoblja, Trumpova administracija odlučila je privremeno oslabiti razinu svojih ograničenja, javlja CNN.

Američki ministar trgovine priopćio je u ponedjeljak kako su Sjedinjene Američke Države ublažile neka ograničenja nametnuta u vezi s poslovanjem s Huaweijem.

Problem je na ruralnim područjima

Naime, mada Huawei s SAD-om ne posluje u velikom obimu, ta kineska tvrtka je u mnogim ruralnim američkim područjima jedini dobavljač mrežne opreme američkim pružateljima telekomunikacijskih usluga. Te tvrtke su izrazile zabrinutost te izjavile kako će im trebati vremena, ako će to uopće biti moguće, da promijene svoju opremu i nađu drugog dobavljača.

Stoga je SAD izdao privremenu opću licencu kojom je Huaweiju dozvoljena kupnja američke robe potrebne za održavanje postojećih mreža i nastavak pružanja bežičnih usluga. No kineskoj kompaniji je i dalje zabranjeno kupovati američku opremu potrebnu za izradu novih proizvoda.

“Nema puno smisla”

Osnivač tvrtke Huawei Ren Zhengfei izjavio je u utorak da privremena licenca SAD-a nema “puno smisla” jer se tvrtka već pripremila za slučaj prekida u lancu opskrbe.

“Nećemo sada zadrto prestati koristiti američke čipove, no u slučaju nestašice ponude, pripremili smo svoju rezervu”, rekao je Zhengfei.

Privremena licenca stupila je na snagu ovoga ponedjeljka i traje 90 dana, nakon čega se može i produljiti.

Radi se o ublažavanju prošlotjedne odredbe kojom se američkim tvrtkama zabranjuje korištenje telekomunikacijske opreme onih zemalja za koje SAD smatra da mogu predstavljati prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Donald Trump potpisao je izvršnu odredbu usred eskalirajućeg trgovinskog rata između Sjedinjenih Država i Kine. Sjedinjene Države također su javno zatražile od svojih saveznika da izbjegavaju korištenje Huaweijevih proizvoda zbog bojazni da bi kineska vlada mogla koristiti opremu za dobivanje povjerljivih informacija.

 

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)