Papa mučenik. Uveo je novo brojanje godina po Kristu, koje je sastavio monah Dionizije Mali. Na grob su mu postavili mramorni natpis na kojem piše: “Gospodnji vrhovni svećenik koji pade kao Kristova žrtva.” 

Danas je blagdan svetog Ivana I., pape koji je u službu stupio 523. godine. Ivan I. od davnine se štuje kao mučenik. U to je vrijeme najvećim dijelom Italije upravljao istočnogotski kralj Teodorik koji nije dobronamjerno gledao na odnose pape i bizantskoga cara. Prva žrtva takvih odnosa bio je filozof Ivan Boecije, pogubljen zbog navodne izdaje.

Bizantski car Justin silom je htio slomiti arijevce, pa je naredio da im se oduzmu crkve i da ih se privede katolicizmu, a kralj Teodorik bio je zaštitnik arijevaca. Prisilio je papu Ivana da otputuje u Carigrad s poslanstvom koje je trebalo privoljeti cara Justina da odustane od nakane prema arijevcima. Kad se Ivan I. vratio iz Carigrada, Teodorik ga je bacio u tamnicu, jer nije bio zadovoljan njegovom ulogom u poslanstvu. Papa je doskora u zatvoru i umro, na današnji dan 526. godine. Zbilo se to u Ravenni, a četiri godine kasnije papino je tijelo preneseno u Rim i pokopano u predvorju bazilike sv. Petra.Na grob su mu postavili mramorni natpis na kojem piše: “Gospodnji vrhovni svećenik koji pade kao Kristova žrtva.” 

Za vrijeme svoga kratkog trogodišnjeg pontifikata, obnovio je velike rimske bazilike, groblja mučenika Nereja i Ahila na Ardeatinskoj cesti te groblje sv. Feliksa i Adaukta na Ostijskoj cesti. Ivan I. uveo je i novo brojanje godina po Kristu, koje je sastavio monah Dionizije Mali.

Neka nam zagovor ovog sveca bude na pomoći.

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.