BLEIBURŠKA KOMEMORACIJA BEZ INCIDENATA: “Nismo ovdje jer nekog mrzimo, već zbog onih koje volimo”

Vrijeme:1 min, 23 sec

Danas se održava središnja komemoracija u povodu 74. godišnjice bleiburške tragedije koju organizira Počasni bleiburški vod, a pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor. Na komemoraciji na Bleiburškom polju ove godine osim svete mise, neće biti političkih govora. Sve osigurava oko 450 policajaca. U isto vrijeme održava se i prosvjed protiv komemoracije žrtvama Križnog puta.

Austrijska policija javila je da do 11.30 nije bilo nikakvih incidenata ni uhićenja u Bleiburgu, prenosi N1. U procesiji sudjeluje oko 15 tisuća ljudi.

Procesija je najrpije s Loibacha došla na Blajburško polje, a među sudionicima komemoracije su i najavljeni izaslanici Hrvatskog sabora, Vlade RH i predsjednice RepublikeHrvatske. Stigli su ministar uprave Lovro Kuščević i ministar branitelja Tomo Medved te  izaslanik hrvatskog premijera Ante Sanader. Uz njih su i Milijan Brkić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, posebni savjetnik za branitelje predsjednice RH Ante Deur, saborski zastupnik Petar Škorić, Miro Kovač, Vladimir Šeks, Josip Đakić.

U 12 i 15 počelo je misno slavlje na Blajburškom polju, a policija je prethodno preko razglasa izvijestila da se događaj snima. Na Beliburgu su i zastupnici u Saboru RH Bruna Esih, Željko Glasnović, Mostovaca Miro Bulj, predsjednik HSP-a Karlo Starčević, televizijski voditelj Velimir Bujanec…

Nismo ovdje jer nekog mrzimo već zbog onih koje volimo i za njih se molimo – kazao je tijekom propovjedi ravnatelj Hrvatske katoličke mreže i Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina koji predvodi misno slavlje.

– Pokojnici nisu pokopani kad ih se pokopa, nego kad ih se zaboravi. Mnogi od njih nisu upoznali djedove. Silom nam se želi izbrisati pamćenje, ali ovo danas je dokaz da se pamćenje narodu ne može izbrisati – dodao je Svalina, a okupljeni su njegove riječi pozdravili pljeskom.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori