JEDNA OD ALTERNATIVA: Financial Times: I Plenković u igri za šefa Europske komisije

Vrijeme:2 min, 3 sec

Ako bi se izbor za novog predsjednika Europske komisije zakomplicirao i na mjesto Jean-Claudea Junckera ne bi sjeo nitko od tzv. ‘spitzenkandidata’, moguće je da će se rješenja tražiti i među drugim ljudima. U tom kontekstu, prema pisanju Financial Timesa, spominje se i ime hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Kao mogući kandidati, osim Plenkovića, spominju se nizozemski premijer Mark Rutte, portugalski premijer António Costa, belgijski premijer Charles Michel, Anders Fogh Rasmussen iz Danske i drugi.

Iako predsjednika Europske komisije bira Europski parlament, predlaže ga Europsko vijeće te ima onih koji smatraju da bi upravo Europsko vijeće, u kojem sjede predsjednici vlada i država članica, trebalo imati veći utjecaj.

Na ovaj aspekt izbora šefa Europske komisije nedavno je uupozorio i europski povjerenik Neven Mimica. ‘U ovom trenutku ukupan sustav ‘spitzenkandidata’, koji je funkcionirao 2014., kada je birana i potvrđivana sadašnja Europska komisija, pod puno je većim upitnikom. Naime, stranački kandidati za predsjednika Europske komisije koji dolaze iz europskih političkih obitelji unutar Europskog parlamenta pokušavaju se prvenstveno iz EP-a prikazati kao jedini mogući kandidati. Međutim, čini mi se da ovoga puta unutar Europskog vijeća, a ono je po osnivačkim ugovorima jedino tijelo koje odlučuje o predsjedniku Europske komisije, velik broj članova, odnosno veliki broj premijera drži da ovaj put Vijeće mora imati tu svoju slobodu izbora. Tako da ni Manfred Weber ni Frans Timmermans ne mogu sa sigurnošću računati da će biti predsjednici Europske komisije ako njihova politička grupacija u Europskom parlamentu dobije najviše glasova’, kazao je Mimica u intervjuu za tportal.

Prema sadašnjem stanju, najizgledniji budući šef EK je Manfred Weber, i to zato što je njegov izbor dogovoren među strankama koje su članice Europske pučke stranke, a upravo bi pučani trebali osvojiti najviše zastupnika u novom sazivu Europskog parlamenta.

HDZ tajnovito o angažmanu Plenkovića

‘Nitko od nas ne očekuje da će u sljedećem sazivu Europske komisije Plenković otići u Bruxelles, ali svi očekujemo da će u budućnosti biti na jednom od najistaknutijih položaja u Europi’, komentirali su iz HDZ-a.

Iz Vlade RH pak poručuju da je Plenković ponovio više puta da je on hrvatski premijer i da mu je to posao, piše Jutarnji list.

O svemu se oglasio i sam Plenković. ‘Vidjet ćemo što će biti… Naša podrška Weberu je snažna… Čitajte vi Financial Times, ali čitajte i Politico. Nemam tu što posebno komentirati. Tu ima puno špekulacija, komentara, a ja sam sve rekao za Politico’, kazao je Plenković.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori