HRVATI PONOVNO PREGLASANI/ MIKULIĆ ZA HMS: Studenti propustili poslati ohrabrujuću poruku javnosti u BiH

Vrijeme:2 min, 48 sec

U organizaciji udruge Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) sa Sveučilišta u Mostaru je u zgradi Parlamenta BiH održan je „Simulirani parlament 2019“, a predmet ovogodišnje simulacije bio je „Novi Ustav Bosne ii Hercegovine“, piše Hrvatski Medijski Servis.

Uz članove HSPF-a u simulaciji rada Zastupničkog doma Parlamenta BiH sudjelovali su i članovi Studentske organizacije Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banja Luci ( SO FPN BL) te članovi Udruge studenata FPN s Univerziteta u Sarajevu (SPONA). U simulaciji je sudjelovalo po 14 zastupnika iz Mostara, Banja Luke i Sarajeva.

Nažalost, prijedlog novog Ustava BiH nije dobio potrebnu većinu. Ovaj put se pokazalo da mladi nisu baš puno toga naučili na primjeru onih nešto starijih. Naime, novi Ustav BiH koji je predložio HSPF nije dobio potrebnu većinu tako da bi se i ovaj put moglo kazati da su Hrvati preglasani.

Mogla se poslati ohrabrujuća poruka

„Prije početka simulacije sam bio blago skeptičan prema tome hoćemo li se moći usuglasiti barem oko temeljnih načela Ustava, dok sam za neke druge stvari očekivao da ćemo se moći lakše dogovoriti“, rekao je Martin Mikulić, predsjednik HSPF-a, u izjavi za Hrvatski Medijski Servis.

Mikulić je istaknuo da je zadovoljan što su se sudionici simulacije uspjeli dogovoriti oko temeljnih načela Ustava BiH, ali da je prijepor nastao oko pitanja nadležnosti nekih institucija na razini BiH.

-Međutim, nakon simulacije sam iznimno zadovoljan što smo bili gotovo u potpunosti usuglašeni po pitanju načela Ustava, ali su se neslaganja javila oko nekih drugih stvari poput entitetskog državljanstva, nadležnosti institucija BiH kada je u pitanju obrambena politika i Oružane snage BiH, Centralne banke, itd, rekao je Mikulić za HMS.

Predsjednik HSPF-a smatra se, zbog neusvajanja novog Ustava BiH, propustila poslati pozitivna poruka cjelokupnoj bh. javnosti. Mikulić je mišljenja da su studenti pokazali određenu dozu nezrelosti samim neusvajanjem Ustava jer je ovaj prijedlog zadovoljavao presude Sejdić-Finci, Zornić, Ljubić i druge.

„Smatram da smo neusvajanjem konačnoga prijedloga Ustava, koji je poboljšan usvajanjem 15-ak amandmana, pokazali određenu vrstu nezrelosti s obzirom da je konačan prijedlog Ustava zadovoljavao odluke Sejdić-Finci, Zornić, Ljubić i druge. Usvajanjem takvoga Ustava smo cjelokupnoj bh. javnosti mogli poslati pozitivne i ohrabrujuće poruke te da je uz malo volje i razgovora moguće riješiti svaki problem, ali ta prilika je nažalost propuštena“, rekao je Mikulić za HMS.

Sama činjenica da se ni studenti tri najznačajnija sveučilišta u BiH nisu uspjeli dogovoriti oko donošenja novog Ustava BiH i ne iznenađuje previše jer ni trenutni Ustav BiH (Aneks IV Daytonskog mirovnog sporazuma) nikada nije ratificiran u Parlamentu BiH. Kako u BiH nedostaje kulture dijaloga i konsenzusa oko ključnih pitanja za budućnost BiH zapravo nedonošenje novog Ustava na ovoj situaciji i nije naročito iznenađujuća vijest.

Jedina studentska udruga s hrvatskim predznakom

Inače, Udruga Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) osnovana je 2009. godine na Sveučilištu u Mostaru. Jedina je to studentska udruga u BiH s hrvatskim predznakom, a u svome članstvu okuplja studente politologije i drugih srodnih društvenih znanosti.

HSPF svojim članovima nastoji pružiti praksu iz domene političkoga. Na sjednicama Udruge raspravlja se o aktualnostima iz domaće i vanjske politike što sve članove motivira na usvajanje dodatnih vještina koje nužno nisu vezane za nastavni plan i program na fakultetima.

Projekt „Simulirani parlament“ održava se već 6 godina u kontinuitetu. Do sada su simulacije održavane na Sveučilištu u Mostaru, a ove godine projekt se održao u zgradi Parlamenta BiH.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori