SALVINI: Moja dužnost je kršiti fiskalne propise EU-a koji izgladnjuju milijune

Vrijeme:1 min, 2 sec

Fiskalni propisi Europske unije izgladnjuju kontinent i moraju se mijenjati, rekao je talijanski vicepremijer Matteo Salvini i poručio da je njegova dužnost kršiti propise koji izgladnjuju milijune Talijana, prenose agencije u srijedu.

Ministar unutarnjih poslova i čelnik Lige, stranke “krajnje” desnice, Matteo Salvini obećao je da će kršiti propise proračunske discipline eurozone koju ugrožava rast talijanskog duga.

“Ako postoje europski propisi koji izgladnjuju kontinent, ti propisi moraju biti promijenjeni”, rekao je Salvini novinarima na sastanku s predstavnicima poslovnih ljudi u Rimu.

Dan ranije Salvini je uznemirio međunarodna financijska tržišta kazavši da je njegova vlada spremna kršiti propise Europske unije koji ograničavaju proračunski deficit i prezaduženost.

“Nije moje pravo, već je moja dužnost kršiti europska ograničenja koja izgladnjuju milijune Talijana”, rekao je u utorak navečer na javnoj televiziji RAI.

Salvini je tako odgovorio na pitanje hoće li kršiti kriterij eurozone po kojemu proračunski deficit treba biti manji od 3 posto BDP-a.

Fiskalna ograničenja Europske unije “zastarjela su i besmislena”, rekao je.

Salvini se priprema u subotu održati predizborni skup u Milanu s čelnicima drugih europskih stranka krajnje desnice kako bi dobio potporu za euroizbore idućeg tjedna.

Talijanski javni dug premašuje 130 posto BDP-a i jedan je od najviših na svijetu.

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori