BLEIBURG: Komemoraciju će osiguravati 450 policajaca, dolazi 15 tisuća ljudi

Vrijeme:2 min, 28 sec

Ovogodišnja komemoracija na Bleiburgu bit će pod najjačim policijskim nadzorom do sada. Angažirano je čak 450 policajaca. Uz njih, na sudionike će paziti austrijski specijalci – Kobre, protueksplozivni timovi, helikopteri, djelatnici ureda za borbu protiv terorizma i policajci iz Hrvatske, otkrio je Rainer Dionisio iz koruške policije za Večernji list.

Ove godine očekuju 15 tisuća ljudi, najvećim dijelom iz Hrvatske, a nešto manje iz Austrije, Njemačke i Švicarske. Više policajaca organizirali su zbog većeg broja posjetitelja. Prošle godine na komemoraciju došlo je oko 10 tisuća ljudi.

Ovogodišnja je policijska akcija planirana na osnovu iskustva iz prošlosti, Kaznenog zakona i Zakona o policiji te prema filozofiji “3D” – situacija će se prvo pokušati riješiti dijalogom da bi se postigla deeskalacija napetosti, a ako to ne uspije, slijedi djelovanje.

Dionisio je upozorio da, ukoliko bude potrebe, odnosno ako dođe do situacije u kojoj je javna sigurnost ugrožena, policija će provoditi zakon “pravedno i strogo, što uključuje i uhićenja na licu mjesta za sve prijestupe iz Zakona o javnom okupljanju”.

Dolaze ministri Medved i Kuščević

U četvrtak ujutro je na poštivanje zakona i pravila Austrije pozvao i ministar branitelja RH Tomo Medved koji će prisustvovati na komemoraciji, kao i njegov ministarski kolega Lovro Kuščević.

Iako je Hrvatski sabor organizator komemoracije, njegov šef Gordan Jandroković, neće biti na komemoraciji u subotu. On je na Bleiburgu položio vijenac u četvrtak, a u subotu će doći njegov izaslanik Ante Sanader.

– Prije svega želim reći da sam došao iskazati poštovanje žrtvi. Ljudima koji su ubijeni bez sudske presude, iz osvete, ljudima koji su bacani u masovne grobnice, ljudima kojima ne znamo ni identitet ni točan broj, govori se o desecima tisuća ubijenih. Zadaća svih nas je komemorirati žrtvu. Isto tako moramo osuditi zločin, ovdje se radi o zločinu komunističkog režima, koji je pokazao da ne drži do ljudskih prava, međunarodnih konvencija, otvoren je put kasnijem totalitarnom režimu i kršenju ljudskih prava. Hrvatski su imali tešku povijest, Drugog svjetskog rata, poraća, moramo se suočiti tom poviješću. Mladima moramo objasniti da sloboda i demokracija ne dolaze sami od sebe, poznavati povijesnu istinu, ali i gledati u budućnost – poručio je Jandroković, javlja N1.

Na pitanje zašto ne dolazi u subotu, kratko je rekao: “Zato što sam tako odlučio”. Tvrdi kako je donio ispravnu odluku.

Na pitanje koja je za njega bila hrvatska vojska u Drugom svjetskom ratu, Jandroković je poručio:

– Ovdje sam se došao pokloniti ljudima koji su ubijeni bez suda, bilo da su bili vojnici, bilo civili. Nisam tu da bih relativizirao ustaški režim, nego da bih se poklonio žrtvama.

Premijer i predsjednica neće ići

Na komemoraciju neće ići ni premijer RH Andrej Plenković ni predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Plenković je izjavio kako ima druge obaveze, a Grabar-Kitarović je prošlog tjedna u povodu Dana spomena na hrvatske žrtve u borbi za slobodu i neovisnost, bez prisustva medija posjetila Macelj, Bleiburg i Hudu jamu, položila cvijeće te zapalila svijeće za nevine žrtve koje su ubili pripadnici Jugoslavenske armije nakon završetka Drugoga svjetskog rata./HMS/

Odgovori