KONFERENCIJA ZA NOVINARE: Ekipa liječnika KBC-a Zagreb izvela čudo i razdvojila sijamske blizanke: “Ponosni smo!”

0

Liječnici sa zagrebačkog Rebra uspješno su razdvojili sijamske blizanke nakon što ih je 14 liječnika operiralo punih 15 sati. Valentina i Kristina rođene su spojene donjim dijelom prsnog koša i zajednička su im bila jetra te crijeva. U operaciji je sudjelovalo sedam kirurga, od kojih su šest dječji kirurzi.

Njihovo razdvajanje bilo je jedan od najkompliciranijih medicinskih zahvata, i drugi je takav poznat u povijesti. U samo dva mjeseca od operacije djevojčice su udvostručile težinu i sjajno napreduju. Tim povodom liječnici KBC-a Zagreb održali su konferenciju za novinare.

– Želim naglasiti što mi u KBC-u Zagreb imamo. Želim pohvaliti i spomenuti sve one koji nisu ovdje, medicinske sestre, laboratoriji, mikrobiologija, radiologija i drut, a bez kojih ovi naši frontmeni ne bi mogli učiniti ovo čudo koje su učinili. poručio je na konferenciji primarijus Milivoj Novak. – Ovo je uspjeh svih nas. Znala sam da ćemo uspjeti, vrlo smo uvježbani tim, poručila dr. Ruža Grizelj.

Dr. Slobodan Mihaljević koji je vodio anesteziju prilikom operacije kazao je kako se to događa jednom u životu. “Ovo je najizazovnija anestezija ikad napravljena u Hrvatskoj, a na njoj je radilo sedam anesteziologa”, kazao je. Dr. Sanja Konosić kazala je kako je ponosna što je bila dio tima. “Bili smo dobro opremljeni i spremljeni. Iako je zahvat bio zahtjevan u svim etapama – ovaj je zadatak uspješno priveden kraju zahvaljujući komunikaciji među timovima”, dodala je.

– Srca su bila jako blizu pa su pozvali i mene i tim, ja sam kardijalni kirurg. Hvala doktoru Luetiću koji je naš Zlatko Dalić, rekao je Anko Antabak. Da je ponosan što je sudjelovao u ovom povijsnom događajukazao je i dr. Danko Mikulić. “Veseli me i što se Merkurova škola jetre pokazala. Hrvatska medicina to zna, i to vrhunski – nema granice”, dodao je.

– Iza mene je 12 tisuća operacija, ali nikada nisam imao takvu tremu taj dan kad je ekipa razdvajala sijamske blizance. Za tu djecu smo saznali dok još nisu bila rođena. Bilo je i kolega koji su smatrali da operaciju treba napraviti u inozemstvu. Odlučili smo da taj kompleksan zahvat obavimo ovdje. Radilo se o djeci koja su težila 1600 grama. Organizirali smo se savršeno i vodili smo računa o svim detaljima, kazao je ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić. Čestitao je svima koji su sudjelovali. Naglasio je kako se radi o drugoj ovakvoj operaciji u svijetu, ali je jedina u kojoj su oba blizanca preživjela.

Blizanke su inače rođene prije vremena. Miješao im se krvotok, a imale su i ozbiljnih problema sa srcem, mokrenjem. To je bio razlog zašto je operacija izvedena na Rebru.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara