HRVATSKI STRUČNJAK Zaradio Bayernu 74 milijuna eura i na korak je od duple krune!

Vrijeme:2 min, 52 sec

Ako u subotu Bayern osvoji naslov bit će jedini prvak iz ‘liga petice’ koji je poslovao u tolikom plusu i došao do titule.

Nakon što je prošle godine osvojio simpatije njemačkog nogometa osvojivši DFB-Pokal, tj. njemački kup s Eintracht Frankfurtom, bavarski div Bayern Munchen nije se dvoumio oko nasljednika Juppa Heynckesa. Bavarci su angažirali Niku Kovača, a to im je bio pun pogodak.

Bayern Munchen je na korak od dvostruke krune jer su uoči posljednjeg kola Bundeslige prvi na ljestvici i bježe Borussiji Dortmund dva boda, a igraju i finale njemačkog kupa.

Sudbina je baš htjela da se Niko Kovač za naslov Njemačke bori protiv bivšeg kluba jer u tom posljednjem kolu na Allianz Arenu dolazi Eintracht Frankfurt. Nimalo lagana utakmica jer je i Frankfurtu velik ulog u igri. Rebić i društvo eventualnom pobjedom mogli bi doći do Lige prvaka, a s druge strane im ni plasman u Europa ligu nije zagarantiran. Bayernu je u tom susretu dovoljan i remi jer bi se Borussija Dortmund svojom pobjedom izjednačila s Bavarcima na vrhu, ali gol razlika je uvjerljivo na strani Kovačeve momčadi, čak 17 golova.

Za novi trofej njemačkog kupa, drugi u nizu, Kovač će se boriti za tjedan dana nakon utakmice s Frankfurtom kada će na Olimpijskom stadionu u Berlinu snage odmjeriti s Red Bull Leipzigom.

Hrvatski stručnjak je tako na korak da izdominira njemačkim nogometom. Jedina mrlja, ako se to tako može nazvati, je nastup u Ligi prvaka. No, tijesno ispasti od finalista i nije neki kiks. Nije bilo realno ni očekivati kako se Kovač s generacijom koja je na zalasku karijere može nositi s Liverpoolom koji svaki godine, ne pitajući za cijenu, osvježi svoj roster.

Bavarcima je ova sezona bila posljednja s igračima koji su obilježili Heynckesovu eru već od ljeta će se sastavljati neki novi Bayern, a Niko Kovač se u svemu tome dokazao kako je veliki trener.

Bayern Munchen je s Kovačem na čelu ove sezone zaradio 74 milijuna eura. Prodali su Douglasa Costu, Artura Vidala, Sebastiana Rudyja, Juana Bernata i Sandra Wagnera za ukupno 84 milijuna eura, a doveli samo mladog Kanađanina Alphonsa Daviesa za 10 milijuna eura.

Bili su to prijeko potrebni novci koji će im trebati već ovog ljeta i bila bi ogromna nepravda da Kovač ne sudjeluje u tom velikom sastavljanju rostera. Iako je već nekoliko puta preživljavao sigurne smjene kako su pisali njemački mediji, ponovno je hrvatski trener suočen s tim jer se sve više piše o dolasku Ajaxovog Erika ten Haga.

Ako u subotu Bayern osvoji naslov bit će jedini prvak iz ‘liga petice’ koji je poslovao u tolikom plusu i došao do titule. Usporedbe radi, Juventus je ove sezone u gubitku, 261,5 milijun, PSG 103 milijuna, Manchester City 23 milijuna eura (pod Guardiolom u gubitku 427 milijuna), dok je Barcelona je u plusu 5 milijuna (pod Valverdeom u gubitku 138 milijuna)

Svi ovi klubovi i njihovi treneri već nekoliko godina grade momčadi i potrošili su ogromne novce da dođu do naslova Lige prvaka, a evo to im neće poći za rukom ni ove sezone.

Zar ne bi bilo licemjerno smijeniti Kovača i kao opravdanje navesti neosvajanje Lige prvaka kada to nisu uspjeli ni ovi gore velikani?

No, treba sačekati kraj sezone i pustiti Kovača da barem sada na miru privede sve kraju i zatvori usta kritičarima s mogućom duplom krunom, ustvari trostrukom krunom ako ćemo računati i njemački Superkup s početka sezone.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Šport/Hrvatsko nebo

Odgovori